Otvoreno 19. izdanje 25 FPS festivala

174
Otvoren 19. 25 FPS

19. izdanje međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS večeras je otvoren u zagrebačkom kinu Kinoteka uz prvi blok iz natjecateljskog programa. Festivalski tim – Mario Kozina, Marina Kožul, Tena Trstenjak i Ejla Kovačević – predstavio je sve što nas očekuje u narednim danima, filmske programe, poseban audiovizualni performans proširenog kina i simpozij o recikliranom filmu (found footage).

U ovogodišnjoj selekciji podjednako ćete naći radove koji istražuju kreativne potencijale videoigara i umjetne inteligencije, kao i one koji su se vratili tradicionalnoj filmskoj vrpci. Njihovi autori koriste formalne eksperimente kao polazišnu točku za istraživanje promjena koje su pandemija, lockdown i nagla digitalizacija izazvali u našim privatnim i javnim životima, načinima na koje pamtimo, volimo, radimo i pričamo priče“, najavljuju selektori programa.

Marko Tadić, Mary Helena Clark, Ross Lipman

U konkurenciji za glavnu festivalsku nagradu natječe se ukupno 27 eksperimentalnih i hibridnih naslova koji se vizualno istančano dotiču mijena društva i filmskog medija, analognog i digitalnog. Selektori ističu da su se među prijavljenim i odabranim naslovima prometnule teme rada i dokolice iz raznih, kako intimnih tako i šire društvenih perspektiva, motivi oproštaja, (ne)mogućnosti rastanka, te rekonstrukcije kao žanra.

Mario Kozina, Tena Trstenjak, Marina Kožul

U prvom bloku prikazano je pet filmova: Iz pozadine kolektiva Total Refusal, čiji je film Kako nestati 2020. osvojio Grand prix, o životu NPC-eva onkraj algoritamskih ograničenja, Vanjska turbulencija Sofie Theodore-Pierce o ritmičnim fragmentima naoko mirne svakodnevice i Semiotika doma Jessi Ali Lin i Hsin-Yu Chen u kojem se građevinski strojevi igraju kućanskih poslova. Prikazani su i fascinantan poduhvat Mire Manojlovića Pravilo br. 5: Pomno pratite svog čovjeka u kojem nekoliko sekundi kadra iz Sherlocka Jr. Bustera Keatona buja u pravi akcijski film, te Lucidna soba Chiare Caterine u kojem čovjek slomljenog srca treba ponovno uspostaviti bliskost sa sobom.

Otvoren 19. 25 FPS

Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan uz obavezno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina Kinoteka koja se otvara sat vremena prije prve projekcije.

Komentari