Otvorenje Mjeseca našeg filma u Art-kinu uz „Metastaze“ i „U šumi“

104
Metastaze

Svibanj u domaćim kinima i ove godine ima filmski predznak jer po drugi put Hrvatski audiovizualni centar organizira manifestaciju Mjesec našeg filma, u sklopu koje će se hrvatski filmovi prikazivati u kinima diljem zemlje tijekom cijelog mjeseca.

U Art-kino tom prigodom stiže sedam filmskih blokova – a sve počinje već u četvrtak, 2. svibnja u 20:30 sati s petnaestim rođendanom kultnog domaćeg naslova Metastaze uz gostovanje redatelja Branka Schmidta te uz nagrađivani kratkometražni film U šumi mlade riječke redateljice Sare Grgurić. Ulaz na program otvorenja Mjeseca našeg filma u Art-kinu slobodan je za sve posjetitelje.

Snimljena prema istoimenom hit romanu Ive Balenovića, jednom od najboljih ostvarenja stvarnosne proze u suvremenoj hrvatskoj književnosti, kriminalistička drama Metastaze donosi priču o četvorici kvartovskih prijatelja s društvenih margina čiji se isprazni životi vrte oko lokalnog kafića, Dinamovih utakmica te sveprisutnih poroka i ovisnosti.

Žestoku i beskompromisnu priču scenarist Ognjen Sviličić i redatelj Branko Schmidt pritom oblikuju kao skup fragmenata koji predstavljaju glavne likove: bivšeg narkomana Filipa (Franjo Dijak) koji se vraća kući nakon višegodišnjeg liječenja u komuni, agresivnog i nasilnog navijača Krpu (Rene Bitorajac) kojem je sudjelovanje u Domovinskom ratu bilo okidač za otvoreno iskazivanje agresivnog ponašanja, rezigniranog i dobroćudnog alkoholičara Kizu (Robert Ugrina) i sina jugoslavenskog oficira Deju (Rakan Rushaidat) u sukobu s kamatarima.

Ova turobna, no krajnje autentična i provokativna kronika društva na dnu 2009. godine na Pulskom filmskom festivalu osvojila je Zlatnu arenu za najbolji film i najbolju mušku glavnu ulogu (Rene Bitorajac), a među kritikom i publikom ostala je upamćena kao jedan od značajnijih uradaka novije hrvatske kinematografije.

Mjesec našeg filma u Art-kinu nastavlja se s još mnoštvom naslova poput drame Buick Riviera sa Slavkom Štimcem i Leonom Lučevom u glavnim ulogama, sjećanjem na Veljka Bulajića uz Vlak bez voznog reda pa sve do dokumentarnog filma Jedna od nas Đure Gavrana.

Za članove i članice Filmskog kluba Art-kina ulaz je slobodan na program u cijelosti.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

Komentari