Otvorenje Ljetnog Art-kina Croatia započinje promocijom knjige Velida Đekića i H-8

18

U ponedjeljak, 1. lipnja  u 20 sati započinje Ljetno Art-kino Croatia u dvorištu Samostana Gospe Lurdske, gdje će se održati promocija nove knjige riječkog publicista Velida Đekića „Važno je ne plašiti se večernjeg vlaka“ objavljene u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Naime, ovog proljeća Art-kino objavilo je Đekićevu knjigu posvećenu specifičnoj dimenziji filmske dvorane u kojoj danas djeluje Art-kinu. Riječ je o propagandnoj sastavnici ovdašnjega kinematografskog života, gdjekad više nego ogoljenoj, koja se proteže manje-više cjelokupnom poviješću dvorane, dijelom i ostalih gradskih kina. Takva, propagandna prikazivačka politika dvorane išla je očekivano ukorak s turbulentnim promjenama u riječkoj društvenoj i političkoj svakodnevici 20. stoljeća.

Knjiga u završnici ne propušta zabilježiti današnji odmak Art-kina od jučerašnjih propagandnih praksi, što je tim važnije znamo li kako je ono jedino preostalo gradsko kino u Rijeci. Utemeljena na uvidu u filmski repertoar dvorane, redovito objavljivan u lokalnom tisku u doba više država koje su vladale Rijekom, knjiga donosi zaokružen i živopisan pogled na spoj riječke kinematografske scene s društvenom i političkom zbiljom proteklih vremena. Nipošto nije zaboravljena ni pozicija običnih građana, kojima je film bio uistinu omiljena razonoda.

Gosti predstavljanja knjige, uz samog autora, su filmski kritičar Dragan Rubeša i kroatist Saša Stanić, a nakon razgovora slijedi projekcija antologijskog hrvatskog filma “H-8” redatelja Nikole Tanhofera koji je, navodi autor knjige, svoju riječku premijeru imao upravo u dvorani riječkog Art-kina, ondašnjeg Kina Beograd. Dobitnik Velike zlatne Arene za najbolji film u Puli 1958. godine temelji se na istinitoj priči o fatalnoj nesreći koju je prouzrokovao nepoznati vozač automobila 1957. godine. Film se prikazuje u suradnji s Hrvatskom kinotekom (Hrvatski državni arhiv) i Jadran filmom.

Ulaz na program otvaranja Ljetnog Art-kina slobodan je za sve posjetitelje uz obaveznu prethodnu rezervaciju. Ulaznice se mogu rezervirati e-poštom (ulaznice@art-kino.org) ili na blagajni Art-kina koja se otvara svakog dana sat vremena prije početka prve projekcije.

Komentari