Samoća, Ispovijest, Sloboda i Zagrljaj trajno će krasiti riječki lukobran

48
Foto: Foto Kurti

Na riječkom Molo longu jučer su svečano otvorene prostorne intervencije dizajnerice Svjetlane Despot. Autorica svome gradu, koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture, u trajno naslijeđe poklanja ove interaktivne prostorne intervencije koje će još mnogo godina prolaznike pozivati na sudjelovanje i zajedničku igru. Projekt je ostvarnen zahvaljujući Poslovnom klubu PartneRi koji broji 104 člana i do sada je financijski omogućio realizaciju 16 projekata u ukupnom iznosu od 400.000 kn. Naime, odabirom projekta na natječaju Poslovni klub PartneRi prepoznao je aktualnost umjetničinog izričaja i po prvi puta organizira i financira ovakvo javno otvorenje, sve sa ciljem i željom da se jedinstvena energija Poslovnog kluba PartneRi i filantropije u kulturi proširi te da se zajednički promišlja najdraži grad.

2
Foto: Foto Kurti

Uz autoricu Svjetlanu Despot, prostorne intervencije otvorili su gđa. Ora Mušćet – povjesničarka umjetnosti u ime Hrvatskog društva dizajnera, gđa. Dunja Siuc Valković – članica Programskog vijeća poslovnog kluba PartneRi, gđa. Marija Katalinić – voditeljica sudioničkih programa u Rijeci 2020 te gradonačelnik Grada Rijeke – g. Vojko Obersnel.

Svečano otvorenje popratili su zanimljivi audio – vizualni efekti koji su naglasak stavili na interaktivne prostorne intervencije čije poruke pričaju priču o pronalaženju sebe, približavanju jednih drugima, ali i vraćanju samome gradu.

4
Foto: Foto Kurti

Rad su podržali: Poslovni klub PartneRI, Data Decor, Rijeka 2020 i Lučka uprava grada Rijeke.

Dunja Siuc Valković, Poslovni klub PartneRi ističe: “Poslovni klub PartneRi, kao zajednica poduzetnika s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije, filantropski želi aktivno pridonijeti razvoju naše lokalne zajednice, stoga smo putem natječaja započeli pružati potporu projektima iz područja kulture, sporta i društvenih inovacija. Među odabranim radovima našao se i autorski projekt naše priznate dizajnerice Svjetlane Despot. Prepoznali smo jedinstvenost tog projekta te smatramo da će oplemeniti vizuru našeg grada, građanima pružiti dodatnu dimenziju doživljaja i oplemeniti samu šetnju duž Molo longa. Ispred Poslovnog kluba PartneRi želim istaknuti da nam je cilj potaknuti poduzetnike i privrednike da nam se priključe i pridonesu jačanju i razvoju našeg kraja, ali da se i međusobno povezuju, kako zbog vlastitog poslovnog razvoja tako i zbog jačanja društveno odgovornog poslovanja, a sve u cilju podizanja kvalitete života i rada u našoj zajednici.”

1
Foto: Foto Kurti

Svjetlana Despot, autorica kazala je: “Kroz svoj rad pričam o samoći kao pozitivnom momentu, a ne o usamljenosti. Treba znati biti sam, jer ako ne znamo biti sami onda trčimo na ispovijest, a na kraju moramo naučiti biti slobodni. Nakon svega slijedi ono što svakom čovjeku treba, a to je – zagrljaj! Uživam promatrati prolaznike i smatram da je cilj postignut – s jedne strane, intervencije pozivaju na igru, ali i na razmišljanje.”

Komentari