Otvorene prijave za regionalni čitateljski klub “Pobunjeno čitam: za sve od 15 do 115”

19

Za sve čitateljice širom regije, koje ne samo da uživaju u čitanju već vole i da razgovaraju o književnosti, Udruženje Pobunjene čitateljke raspisalo je 26. travnja poziv za novi, regionalni online čitateljski klub naziva „Pobunjeno čitam: za sve od 15 do 115“, a prijave traju do 31. travnja.

Ovaj klub okupiće čitateljke različitih generacija koje će učestvovati u književnim razgovorima. Na svakom od online druženja članice će se baviti kritičkim čitanjem i proučavanjem suvremene književnosti koje pišu istaknute autorice iz regije i svijeta.

Prijave za učešće otvorene su do 31. marta, a prijavni formular i sve dodatne informacije mogu se pronaći na sajtu Bookvica.net. Poziv je regionalan i uključuje sudionice mlađe (od 15 do 25 godina), srednje (od 25 do 45) i starije generacije (50+), koje govore bhsc jezikom.

„Jedan od naših ciljeva od samog početka jeste skretanje pažnje na savremene autorke različitih generacija. Upravo zbog toga na čitalačkim radionicama posvetićemo se romanima savremenih regionalnih autorki poput Rumene Bužarovske, Lane Bastašić i Lejle Kalamujić, kao i globalno poznatih autorki poput Elene Ferante, Lusije Berlin ili Margaret Atvud. Za sve učesnice obezbeđeni su besplatni primerci knjiga koje ćemo zajedno čitati u okviru klubova“, objašnjava književna kritičarka Milica Ulemek iz Pobunjenih čitateljki.

„Pobunjeno čitam: za sve od 15 do 115“ trajat će od travnja do prosince i podijeljen je u dva dijela. Prvi predstavlja onlajn radionice koje će se održavati dva puta mesečno od aprila do polovine jula, na kojma će se polaznice podsticati da kritički čitaju i promišljaju o popularnoj književnosti, kao i temeljnim teorijskim i kritičkim pristupima književnosti.

Ovom inicijativom želimo da doprinesemo formiranju i razvoju prostora, radi dalje promocije ženskog stvaralaštva, jačanja solidarnosti, i konačno, da bi se kroz razgovor o književnosti progovorilo o izazovima sa kojima se nose žene različitih životnih iskustava, bilo u odnosu na godište, mesto prebivališta, seksualnost, poreklo, sposobnosti ili njihove potrebe“, navodi Nađa Bobičić, književna kritičarka i članica Pobunjenih čitateljki.

Književno druženje potom će biti nastavljeno tokom jeseni, od septembra do novembra, kada će sa zainteresovanim čitateljkama biti produciran regionalni podkast o pročitanim knjigama. Ovi razgovori biće objavljeni na sajtu Bookvica.net, ali i na digitalnim platformama kao što su Mixcloud i Youtube.

Projekat „Pobunjeno čitam: za sve od 15 do 115“ realizira Udruženje Pobunjene čitateljke u okviru projekta Aktivne zajednice koji financira fondacija Trag.

 

izvor: voxfeminae

Komentari