Otvorene prijave za Međunarodnu izložbu grafika i knjiga umjetnika

12

Akademija primijenjenih umjetnosti obilježava svojih prvih petnaest godina od osnutka okupljanjem najboljih likovnih ostvarenja studenata i mladih umjetnika u području suvremene grafike u Hrvatskoj i inozemstvu. Natječaj se nadovezuje na već bogatu tiskarsko grafičku povijest od početaka stvaranja Riječke grafičke škole čiji su osnivači i predstavnici, profesori i studenti Akademije i svih njezinih preteča tijekom godina, osvajali brojna priznanja i nagrade za svoj doprinos suvremenoj grafici.

Natječajna izložba “GraficaRi prvi je put pokrenuta 2013. godine s tendencijom promoviranja umjetnosti grafike studenata i mladih umjetnika iz Hrvatske. Na natječaj se odazvalo 75 autora sa 159 radova. U konačnici je odabrana i izložena 41 grafika od 37 autora. Prema odluci stručnog Povjerenstva, autorima nagrađenih radova dodijeljene su pohvale: Posebna pohvala žirija uz novčanu nagradu i tri Pohvale žirija.

Ovogodišnjim natječajem napravljen je iskorak na međunarodnu razinu, s namjerom povezivanja studenata, mladih grafičara, bivših studenata Akademije (alumnija) iz Hrvatske i inozemstva. U sklopu izložbe bit će organizirane dodatne promotivne aktivnosti i edukativni programi, radionica grafike i ručnog uvezivanja knjiga umjetnika.

Natječaj i izložba pokrenuti su inicijativom triju mladih grafičarki, Ivane Bajcer, Dajane Radoš i Sunčane Simichen, u organizaciji Akademije primijenjenih umjetnosti, u suradnji s Galerijom Kortil i uz novčanu potporu Sveučilišta u Rijeci iz projekta za mlade umjetnike i znanstvenike.

Tko može sudjelovati?

Pravo na sudjelovanje imaju studenti umjetničkih studija i akademija te umjetnici do 40 godina starosti koji se odazovu na natječaj u navedenom roku.

  • Prihvaćaju se radovi u svim grafičkim tehnikama, knjige umjetnika, grafičke instalacije i digitalne grafike u kombinaciji s klasičnim grafičkim tehnikama.
  • Monotipije neće biti prihvaćene.
  • Najveća dopuštena dimenzija tiskovne površine je 200 x 200 cm, a ne smije biti manja od 30 x 40 cm.
  • Radovi ne smiju biti stariji od tri godine.
  • Nema tematskog ograničenja.
  • Ne plaća se kotizacija.

Radovi se najprije šalju u digitalnom obliku, na temelju čega se vrši odabir za izložbu.

Međunarodno povjerenstvo za odabir radova odabrat će radove koji udovoljavaju uvjetima natječaja i koji će biti izloženi u Galeriji Kortil u Rijeci. Nakon toga odabrani radovi šalju se poštom.

Detalje o prijavi možete pronaći ovdje.

Komentari