Otvorena obnovljena Muzejska zbirka Mošćenice

285
Otvorena obnovljena Muzejska zbirka Mošćenice

Muzejska zbirka Mošćenice otvorena je nakon sanacije zgrade i obnove stalnog etnografskog postava. Otvorenju su prisustvovali brojni uzvanici, među kojima i resorna pročelnica Sonja Šišić te suradnici koji su sudjelovali u projektu obnove.

Kako je istaknuto, radovi su se odvijali od siječnja do lipnja. Saniran je interijer i eksterijer zgrade, a radovi su financirani u sklopu projekta “Povežimo se baštinom” Urbane aglomeracije Rijeka u kojem Općina sudjeluje zajedno s jedinicama lokalne samouprave odnosno Općinom Lovran.

Otvorenje je započelo izvornim tekstom Mošćeničkog zakona koji su čitali Mateo Rudan i načelnik Riccardo Staraj. U ime Eko muzeja Mošćenička Draga i Katedre čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga uzvanicima se obratio Robert Mohović koji je govorio o osnutku muzejske zbirke i povijesnom razvoju muzeja koji je ujedno bitan za ovaj interpretacijski centar.

Član autorskog tima, etnolog Grga Frangeš je naglasio da početci nastanka ove zbirke sežu još od 60-ih godina te ju sačinjavaju predmeti koje su sakupljali učenici podružnih škola na području Općine Mošćenička Draga naglasivši da ova zbirka ima duboke korijene u zajednici.

Otvorena obnovljena Muzejska zbirka Mošćenice Otvorena obnovljena Muzejska zbirka Mošćenice Otvorena obnovljena Muzejska zbirka Mošćenice

Komentari