Otvoren novi stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka „Divljina s pogledom na more“ i Interpretacijski centar Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi

39

Prirodoslovni muzej Rijeka, kao najstariji muzej u Primorsko-goranskoj županiji, ove godine obilježava 145 godina od utemeljenja i 76 godina od osnutka (75 godina od otvaranja za javnost). Kroz EU projekte „Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana“ i „KRASn’KRŠ“, Muzej je u Kaštelu Zrinskih, u Brodu na Kupi, na oko 350m2 uredio novi stalni postav „Divljina s pogledom na more“ koji je ujedno jedini muzejski postav u Gorskom kotaru kao i mjesto na kojem su sjedinjene i interpretirane značajke prirodne i kulturne baštine regije. „Divljina s pogledom na more“ čini jedinstvenu cjelinu s „Interpretacijskim centrom Putovima Frankopana, Brod na Kupi“, kojeg je realizirala Primorsko-goranska županija.

BNK otvorenje3

Uz župana Primorsko-goranske županije, Zlatka Komadinu, koji je posljednjeg dana ljeta 2021., 21. rujna, starim zrinskim ključem prvi otvorio dvorska vrata u Kaštelu Zrinskih, svečanom otvorenju prisustvovali su i gradonačelnica Grada Delnica Katarina Mihelčić, resorna pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranke županije Sonja Šišić, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka Željka Modrić Surina, u ime Ministarstva kulture i medija Tatjana Horvatić, te predstavnice Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Natalia Radovčić i Zvonimira Ivanišević.

BNK otvorenje7

Novi stalni postav „Divljina s pogledom na more“ posjetiteljima predstavlja prirodnu baštinu Gorskog kotara od Kupske doline i krškog podzemlja, preko najznačajniji šumskih zajednica, planine iznad šumske granice sve do neba i oblaka. Izuzetno atmosferičan postav prikazuje osobitosti, zanimljivosti i posebnosti prirode goranskog područja, ali i elemente tradicionalnog suživota čovjeka i prirode na ovom području. Izloženo je više od 500 autentičnih eksponata, koji obuhvaćaju životinje, biljke, gljive, stijene, minerale, fosile, kao i različita oruđa i alate. Posebnosti prirodne baštine Gorskog kotara isprepletene su općim temama iz bogate riznice prirodnih znanosti, a kroz postav posjetitelje prate i citati iz putopisa „Gorski kotar“ Dragutina Hirca. Ovdje će posjetitelji iskusiti posebnosti prirodnih pojava Gorskog kotara, poput hladnog zraka koji se zadržava u dubokim ponikvama visokog krša i tamo stvara posebne životne uvjete, brzih izmjena vremenskih uvjeta u visokim planinama, provući se kroz rudnik ili popeti na stijenu, a postav napustiti kroz slojeve poluprozirne tkanine na koju su projicirane vrste koje nestaju, odnoseći sa sobom dio odgovornosti za njihov nestanak.

BNK otvorenje6

Autori novog postava su dr. sc. Boštjan Surina, dr. sc. Željka Modrić Surina i Nadia Dunato Pejnović, kustosi Prirodoslovnog muzeja Rijeka, dok prostorno oblikovanje potpisuje Klaudio Cetina. Postav je realizairan u timskom radu djelatnika Muzeja uz suradnju velikog broja vanjskih suradnika.

BNK otvorenje4

“Interpretacijski centar Putovima Frankopana, Brod na Kupi” jedan je od ukupno osam suvremenih multimedijalnih interpretacijskih centara u sklopu projekta “Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana“ vrijednog 64 milijuna kuna, od čega je 43,7 milijuna bespovratnih sredstava Europske unije. Opremanje novim sadržajima i uređenje Kaštela Zrinskih, uz Primorsko-goransku županiju i Prirodoslovni muzej Rijeka, financijski su potpomogli i Europska unija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Delnice.

L.B.

Komentari