Otvaranje izložbe „Samostalna“ Lene Ternovec u Galeriji O.K., 19. listopada u 19 sati

141
Lena Ternovec

U četvrtak 19. listopada, s početkom u 19 sati, u Galeriji O.K. se otvara izložba „Samostalna” vizualne umjetnice Lene Ternovec. Multimedijalna izložba predstavlja fotografije nastale u razdoblju od 2014. – 2020. godine, na potezu između Nizozemske i Hrvatske, čiju poetiku i glavni motiv – svjetlost, sintetizira centralni video uradak, kao temporalno svjedočanstvo autoričina umjetničkog istraživanja.

(iz predgovora izložbe Katarine Podobnik)

Utemeljene u snažnoj emociji, monokromne fotografije kao svjedočanstva bezvremenskog toposa imaginacije, bivaju netaktilnom sinergijom sveprisutnih dualnosti – vizualnim opredmećnjem egzistencijalnih strepnji, opipljive melankolije i urođene znatiželje. S druge strane, virtualna sugestivnost fotografija u boji, duboko je dekonstruirana autoričinom piktoralnom intervencijom apstrahiranja viđenog, kao svjedočanstvom podsvjesne perceptivne logike, tako kreirajući mjesta asocijativnog, gotovo u potpunosti nezavisnog od nedirnutog svijeta, koji je kamerom, prvenstveno zahvaćen.

Manifestacijom simultanih konceptualnih zamisli u proces istraživanja spontane likovnosti u svijetu, fotografije Lene Ternovec istražuju prostor uzajamnih odnosa autora (subjekta), svijeta (objekta) i publike (recipijenta). Vizualni jezik izloženih artefakta biva materijalizacijom neopipljivog dijela stvarnosti, kao autoričine intencionalne odluke zahvaćanja onog dijela zbilje, koji se razumije i komunicira isključivo direktnim doživljajem.

Lena Ternovec rođena je u Rijeci, 1976. godine. Nakon završene umjetničko-novinarske srednje škole u sjevernom Teksasu, studira filmologiju na DAMS-u Sveučilišta u Bologni. Koautorica je dokumentarnog filma „Modra” (Fade In, 2021). Izlagala je na brojnim grupnim izložbama. Član je HDLUR-a i Fotokluba Rijeka na čijem je natječaju „Fotografkinje” 2016. godine osvojila prvu nagradu.  

Promocija fantastičnog romana „Dark Woods, Deep Water“ Jelene Dunato u Galeriji O.K., 20. listopada, 19 sati.

U petak, 20. listopada, s početkom u 19 sati, Jelena Dunato u Galeriji O.K. predstavlja svoj književni privijenac za angloameričko tržište, fantastični roman „Dark Woods, Deep Water“, objavljen na engleskom jeziku (Ghost Orchid Press, 2023.). Promociju će moderirati voditeljica Galerije O.K. Katarina Podobnik.

Kao djelo spekulativne književnosti, žanrovski povezujući dark fantasy i horror, „Dark Woods,Deep Water“ nadahnut je slavenskom mitologijom istočnog Jadrana. Roman prati priče troje junaka različitih društvenih statusa – dame, ratnika i skitnice, koji se igrom sudbine, naizgled nespojivih životnih puteva, sada nalaze zarobljenima u začaranom dvorcu Morane, božice tame, zime i smrti. Njihovo rješenje za bijegom, uskoro postaje izvjesno: žele li napustiti ukleti dvorac, jedan ili jedna od njih – mora umrijeti.

„Ovo je zadivljujući komad fantastičnog pripovijedanja i Dunato treba pohvaliti za stvaranje složene mreže od tri uvjerljive priče koje se na kraju međusobno presijecaju. Poigrava se s narodnim pripovijetkama, mitovima i bajkama, kako bi stvorila vlastitu, snažnu pripovijest, koja je izvjesno usmjerena na odrasle, ali nas može podsjetiti na priče koje smo čuli u prošlosti(…) istovremeno egzistirajući kao svoje zasebno, unikatno djelo.“ (Runalong the Shelves)

Jelena Dunato je povjesničarka umjetnosti koja piše spekulativnu fikciju. Dosad je objavila niz kratkih priča i dva romana, Šikaru (2019.) na hrvatskom i Dark Woods, Deep Water (2023.) na engleskom jeziku. Možete je pronaći na jelenadunato.com i svim društvenim mrežama. Članica je SFWA i Codexa.

Komentari