Otkrijte neispričane priče o Rijeci na otvaranju multimedijalne izložbe: Priče iza gradova (Rijeka, Novi Sad, Temišvar)

111

Udruga Prostor Plus poziva sve zainteresirane na otvaranje multimedijalne izložbe Priče iza gradova (Rijeka, Novi Sad, Temišvar) 29. lipnja u 20 sati u Galeriji SKC na adresi Kružna 8.

Uz multimedijalnu izložbu, na istoj će se lokaciji 30. lipnja u 20 sati predstaviti „Knjiga o Rijeci“, kada će svi zainteresirani moći nabaviti svoj primjerak. U četvrtak 1. srpnja u 20 sati u Galeriji SKC održat će se razgovor o „Knjizi o Rijeci“ s istraživačima_icama. Izložba je otvorena do 3. srpnja.

Raspored:

OTVORENJE IZLOŽBE – utorak 29. 6. // 20:00  Galerija SKC, Kružna 8

PREDSTAVLJANJE PUBLIKACIJE „KNJIGA O RIJECI“ – srijeda 30.6. // 20:00
RAZGOVOR O „KNJIZI O RIJECI“ – četvrtak 1. 7. //  20:00

Maskenbal na Sušaku 1920.-ih – Izvor www.lokalpatrioti-rijeka.com

Projekt Priče iza gradova (Stories Behind Cities) u sklopu kojeg nastaje „Knjiga o Rijeci“ prvenstveno se bavi gradovima i njihovim narativima polazeći od postavke da su priče neizostavni aspekti svih kultura. Priče tvore veze između povijesti, zajednice, jezika i tradicije, stvarajući predodžbe koje imamo o nama samima i koje druge zajednice imaju o nama. Jedan od tih gradova bila je Rijeka, a zahvaljujući sjećanjima građana publikacija o Rijeci broji čak 30 priča koje pričaju priču o Rijeci iz sasvim druge perspektive.

Multimedijalna izložba „Priče iza gradova“ inspirirana je pričama o Rijeci, Novom Sadu i Temišvaru, koje su rezultat istraživanja provedenog u sklopu projekta. Odabrane priče iz sva tri grada predstavljene su nizom radova i intervencija koje kombiniraju arhivske snimke, fotografije i same prikupljene priče, kulminirajući zasebnim konstruktom – imaginarnim gradom.

Polazeći od pitanja ‘Na koji način izložiti priču?’, ova izložba na nekoliko razina istražuje pojam prostornog konstrukta – konstrukta kao grada satkanog od narativa, konstrukta kao ideja o Novom Sadu, Rijeci i Temišvaru koje se posredno grade naslojavanjem priča i iskustava koje nudi izložba, i najzad, konstrukta kao njenog specifičnog, fiktivnog, narativnog sloja koji nastaje u preklapanju, suočavanju i povezivanju priča, motiva i prostora sva tri grada. Otvarajući time percepciju ka potencijalima kreativne reinterpretacije teksta, ovim konceptom dopustili smo sebi da odemo i korak dalje – ka nepostojećem, novom, četvrtom gradu, koji je istovremeno i imaginaran i zasnovan na napisanim pričama”, objašnjava Efemera kolektiv, koji je osmislio koncept izložbe.

POMPIERI DI FIUME – 1914 Izvor Slavko Suzić

Predstavljanje publikacije „Knjiga o Rijeci“ izrađene u sklopu projekta održat će se u srijedu 30.6. u 20 sati u Galeriji SKC. „Knjiga o Rijeci“ kolekcija je 30 priča koje su tematski podijeljene u šest cjelina: Korak naprijed, Njeno lice grada, S one strane, Kad bi zidovi pričali i Nostalgija, a koje prikazuju neke već poznate, neke zaboravljene i neke nepoznate priče o Rijeci i njenim stanovnicima_cama u razdoblju od posljednjih 100 godina.

„Kao okosnica ove publikacije kristalizira se pitanje identiteta. No sve ono što čini grad nije moguće cjelovito prikazati niti sagledati jednim projektom. Ovih 30 priča nastalih sabiranjem postojeće literature, arhivskih i novinskih izvora, kao i autentičnih sjećanja i promišljanja stanovnika, nalikuju mozaiku krhotina i fragmenata, koji će možda potaknuti neke nove priče, istraživanja i projekte” izjavila je Tajana Josimović, koordinatorica projekta u Hrvatskoj.

Kako je nastala publikacija „Knjiga o Rijeci“ zainteresirani će moći saznati na razgovoru s istraživačima_cama Ines Grgurinom, Kristinom Pandžom i Markom Smoljanom te voditeljicom projekta Tajanom Josimović. Razgovor se održava 1.7. u 20 sati u Galeriji SKC., a moderira ga Katarina Kožul.

Tko_mi_je_uzeo_moje_igralište_Edija Gustina Maske-Fotograf_Marko Smoljan

Izložba Priče iza gradova dio je europskog projekta Stories Behind Cities koji provodi Udruga Prostor Plus u suradnji s Umetničkom organizacijom Inbox iz Novog Sada, FiTT iz Temišvara i MeltingPro iz Rima. Izložba Priče iza gradova realizira se u suradnji s Galerijom SKC.

Projekt sufinanciraju Europska Komisija u sklopu programa Kreativna Europa, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Udruga Prostor Plus korisnica je institucionalne podrške Zaklade Kultura nova. Prostorima Filodrammatice, Marganova i Palacha upravlja SU Molekula.

Villa_Ružić_u_Fužinama_izvor-Marinko_Jakovljević

Udruga Prostor Plus korisnica je institucionalne podrške Zaklade Kultura nova. Prostorima Filodrammatice, Marganova i Palacha upravlja SU Molekula.

Komentari