Otkrijte kako možemo zajedno stvarati kulturu i odlučivati o njoj, bez obzira na (naše) različitosti.

16

U sklopu provođenja projekta ”Muzej budućnosti” Europskog socijalnog fonda, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka je protekle dvije godine osmislio te implementirao prvi nacionalni model sudioničkog upravljanja muzejima. U suradnji s petero partnerskih organizacija civilnog društva (Maticom umirovljenika Rijeka, Udrugom slijepih PGŽ-a, Kreativnim kolektivom Kombinat, Udrugom Žmergo te Centrom za poticanje darovitosti Rijeka) osnovao je Građansko muzejsko vijeće (GMV) kao svoje savjetodavno i sudioničko tijelo sastavljeno od organizacija civilnog društva. Povremene i pojedinačne primjere participacije građana Muzej je odlučio zamijeniti sustavnim i održivim modelom sudioničkog upravljanja kako bi dugoročno svima u zajednici omogućio pravo glasa u kulturi. Time je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka započeo s vlastitom transformacijom anticipirajući novo, nadolazeće zajedništvo koje, prema riječima Giorgia Agambena, više neće nastajati između onih koji “imaju nešto zajedničko” već između onih koji su različiti, ali mogu “biti zajedno i dijeliti”.

Okrugli stol održat će se 28. listopada s početkom u 12 sati, a prijavom na nevenka@ppmhp.hr dobiti ćete Zoom link i lozinku za sudjelovanje.

Podsjetimo, misija GMV-a je da pridonosi demokratizaciji i otvaranju muzeja prema zajednici te poticanju građana da se, putem organizacija civilnog društva s područja Primorsko-goranske županije, uključe u predlaganje, osmišljavanje i provedbu kulturnih programa Muzeja u skladu s interesima i potrebama lokalne zajednice.

Okrugli stol “Usmjeri kulturu” kao zaključno događanje projekta “Muzej budućnosti” prilika je da se u društvu gostujućih predavača osvrnemo na slične inicijative u našoj zajednici, podijelimo iskustva te povežemo u planovima za budućnost.

Program okruglog stola ujedno će obuhvatiti prezentaciju promotivnog video uratka projekta “Muzej budućnosti” u izradi Kolektiva Kombinat te priručnika “Usmjeri kulturu”. S obzirom na malobrojnost realiziranih primjera sudioničkog upravljanja u kulturi, odlučili smo iskustvo našeg muzeja objediniti i prenijeti na papir kao priručnik čije autorstvo potpisuje Vana Gović. Svrha priručnika je omogućiti djelatnicima ustanova u kulturi, civilnog sektora kao i lokalne uprave, uvid u sve korake razvijanja i primjene jednog specifičnog modela sudioništva kako bi i sami pokrenuli slične procese u vlastitim radnim sredinama.

Naposljetku, Okrugli stol bit će prilika za rastanak sa starim sazivom Građanskog muzejskog vijeća kao i  za prvo javno predstavljanje njegova drugog saziva te novih organizacija članica.

Sudionici Okruglog stola: novi i stari članovi Građanskog muzejskog vijeća, Kristian Benić, voditelj marketinga i inovativnih projekata Gradske knjižnice Rijeka, Marija Katalinić, voditeljica sudioničkih programa projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Borko Novitković, Savez udruga Molekula – projekt “Žiroskop”.

HODOGRAM

Vana Gović /// PREDSTAVLJANJE SUDIONIKA I UVOD U TEMU OKRUGLOG STOLA///

5 MIN

Vana Gović /// UKRATKO O PROJEKTU „MUZEJ BUDUĆNOSTI“, POČETNOJ IDEJI, RAZVOJU IDEJE I SADAŠNJEM POGLEDU NA GRAĐANSKO-MUZEJSKO VIJEĆE ///

  • PRIKAZIVANJE PROMO VIDEA „MUZEJ BUDUĆNOSTI“
  • PREDSTAVLJANJE PRIRUČNIKA „USMJERI KULTURU“

20 MIN

OSVRTI SADAŠNJIH ČLANICA I ČLANOVA GRAĐANSKOG MUZEJSKOG VIJEĆA

5 MIN

Vana Gović /// PREDSTAVLJANJE NOVIH ČLANOVA GRAĐANSKOG MUZEJSKOG VIJEĆA ///

5 MIN

Borko Novitković, SUM /// PROJEKT ŽIROSKOP, PROBLEMI NA KOJE SU NAILAZILI PRILIKOM USPOSTAVLJANJA SUDIONIČKOG MODELA UPRAVLJANJA, ZAKLJUČCI, BUDUĆNOST MODELA ///

10-15 MIN

Kristian Benić /// DJEČJA KUĆA KAO SUDIONIČKO UPRAVLJANJE IZMEĐU VIŠE GRADSKIH USTANOVA, GKR MNOGOBROJNE SURADNJE S CIVILNIM I POSLOVNIM SEKTOROM, ISKUSTVA, PREDNOSTI, NEDOSTACI ///

10-15 MIN

Marija Katalinić /// RIJEKA 2020 KAO PRIMJER SUDIONIČKOG UPRAVLJANJA IZMEĐU POSLOVNOG, JAVNOG I CIVILNOG SEKTORA, KOLIKO JE OSTVARIVO I ODRŽIVO ///

10-15 MIN

DISKUSIJA I ZAKLJUČCI

15-20 MIN

 

Komentari