Osim Rijeke, palaču šećera ima i Ljubljana

223

Palača šećera u Rijeci, koja je poslužila kao prostor za Muzej grada Rijeke, svima nam je dobro poznata, no jeste li znali da palača šećera postoji i u Ljubljani?

Cukrarna se nalazi na Poljanskem nasipu u Ljubljani te je, kao i u Rijeci, jedan od najvažnijih industrijskih objekata 19. stoljeća.

1828. godine burzovni velegovci u Trstu Rossmann i Pelican podnijeli su zahtjev za pokrajinsku tvorničku dozvolu za rafineriju šećera i naposljetku dobili prostor u predgrađu Poljane. Tvornica je počela s radom 27. prosinca 1828. godine, a u početnom stadiju bilo je zaposleno 22 radnika. Već 1831. godine broj zaposlenih povećao se na 45, a četiri godine kasnije za pogon pumpe za vodu i podizanje materijala instaliran je prvi parni stroj na području Slovenije. Sredinom 19. stoljeća broj radnika povećao se na 225, dok je tvornica prodavala šećer i sirup svim balkanskim zemljama i Mađarskoj. Štoviše, tvornica se popela na prvo mjesto među rafinerijama u monarhiji, a proizvodnja šećerane iznosila je 111.512 stotinki.

25. kolovoza 1858. godine došlo je do požara zbog nepažnje radnika koji je uništio tvornicu, skladište, opremu i veći dio zaliha šećera – i tada je došlo do postupnog propadanja tvornice. Do sredine prosinca, zgrada je bila djelomično natkrivena što je posljedično dovelo do pada ljubljanske rafinerije. Oko 1870. godine u zgradi je bila smještena državna tvornica duhana sve dok se nije pojavio novi požar 1872. godine. Potom je poslužila kao vojarna, a tijekom Drugog svjetskog rata podrumi su poslužili kao skloništa. U međuvremenu u zgradi su bili smješteni i prostori Ljubljanske javne rasvjete, tvornice dječjih kolica i radionice Kazališta lutaka. 1990.-ih godina došlo se na ideju da se zgrada preuredi u trgovački centar, međutim, planovi se nisu ostvarili, a beskućnici su počeli nastanjivati zgradu. Grad Ljubljana 2009. godine izradio je planove za projekt „Jedna kuća“, gdje bi se do 2014. godine trebala zgrada pretvoriti u moderno upravno središte. No zbog gospodarske krize, to se nije ostvarilo. 2018. godine započeli su građevinski radovi na objektu i obnova, koja je završena u rujnu ove godine.

Danas je u ovoj zgradi smještena Galerija Cukrarna kao mjesto za izlaganje suvremene umjetnosti i mjesto gdje se mogu istraživati misli i projekti suvremene umjetnosti. Iako je službeno zaštićena kao važan dio industrijskog naslijeđa, Cukrarna u svojoj novijoj povijesti nije baš bila poznata po svojoj arhitektonskoj ljepoti. Doista, glavni razlog zašto je uopće sačuvan toliko dugo – gotovo dva stoljeća – bio je njegov status najveće ljubljanske zgrade, na 5679 m2.

Danas se tako provodi projekt Bricks 1828.-2020. Riječ je o projektu u kojem su umjetnici pretvorili cigle iz nekadašnje zgrade Cukrarne u jedinstvena umjetnička djela. Kao što smo spomenuli, zgrada je odoljela mnogim sudbonosnim događajima koji su je oštetili, ali je nikad nisu istinski uništili. Galerija Cukrarna na tim temeljima gradi budućnost – cigle zapuštenih zidova stekle su novu misiju. Cigle možete kupiti na ovoj poveznici, a na njima je interveniralo 6 umjetnika sa sjedištem u Sloveniji. Sav prihod od prodaje iskoristit će se za kupnju opreme za dječja igrališta u okolici Cukrarne.

L.B.

Komentari