Omiljeni FUGIP – Festival umjetnosti glazbe i plesanja i ovoga srpnja u Lovranu!

89
Filip Merčep

Pod zajedničkim nazivom Festival umjetnosti glazbe i plesanja FUGiP na povijesnim i atraktivnim lokacijama lovranskog staroga grada naizmjenično će se od 1. do 11. srpnja publici predstaviti razni umjetnici udružujući umjetničke snage PAL – Plesnog art laboratorija i 7. izdanja festivala klasične glazbe „Lovran classic“.

U ponedjeljak 1. srpnja u 21h na trgu sv. Ivana festival će otvoriti duo Metod Sironić, flauta i Jelena Tihomirović, klavir, ujedno začetnici i organizatori festivala. Kao duo nastupaju već više od 15 godina diljem Hrvatske i Europe. Bave se također i ranom glazbom te su 2018. godine pokrenuli festival Dani rane glazbe koji se odvija u svake godine u listopadu u Rijeci.

Nakon koncerta otvorenja u 22h, Također na trgu sv. Ivana, okupljenoj će se publici predstaviti glazbeno plesni performans s podnaslovom Škuribanda. Plesni umjetnici Roko i Dora Sašić  uz Jelenu Tihomirović na klaviru, zajedno će opisati puteve, kalice i kantune staroga grada koje se skrivaju-otkrivaju, pamte i zaboravljaju. Koreografiju potpisuje Jasna Čizmek Tarbuk, a umjetnička voditeljica je Senka Baruška.

FUGIP ples

Slijedi interdisciplinarni performans s podnaslovom U trenutku plesa. Plesni umjetnici Roko i Dora Sašić, te Jasna Čizmek Tarbuk udružit će snage kroz ex tempore izvedbu s likovnom umjetnicom Melitom Sorola Staničić. Ples i crtež na papiru nastaju simultano tijekom izvedbe. U osjećaju prisutnosti u trenutku nastaje umjetničko djelo.

U srijedu 3. srpnja u 21h na trgu sv. Ivana za lovransku će publiku nastupiti trio Evocación, kojeg čine gitaristi Luka Lovreković, Lovro Peretić i Ivan Šimatović. Suradnju su započeli tijekom studija na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, od kada su zabilježili veliki broj koncerata i nastupa na značajnim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Osvajači su brojnih nagrada, a uslijed pobjede na natjecanju “Paola Ruminelli” snimili svoj prvi album pod imenom Evocación za izdavačku kuću dotGuitar, objavljen 2020. godine.

U utorak 9. srpnja u 21h na trgu sv. Ivana nastupit će Filip Merčep, jedan od naših najistaknutijih udaraljkaša međunarodne karijere. Nakon osvajanja brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, poseban fokus daje na kreiranje novog repertoara za ponajviše za marimbu i vibrafon u suradnjama sa suvremenim skladateljima. Filip je MarimbaOne umjetnik te mu je u 2018. Ministarstvo kulture RH priznalo status slobodnog umjetnika.

U srijedu 10.07. u 20.30 i u 21.30 na malom trgu iza crkve sv. Jurja plesni umjetnici Anika Cetina i Noemi Dessardo izvest će plesni performans po nazivom La za BIS. Koreografiju potpisuje Ljiljana Musić, a glazbu Zorko Opačić. Zajednička je to kreacija  prvih plesnih koreografija stvaranih u Lovranu koja u novom kreativnom i inovativnom zamahu plesnih umjetnika rezultira evolucijom plesnog izričaja stvarajući jedinstveno umjetničko djelo. Umjetnička voditeljica je Senka Baruška.

Iste večeri u  21h i 22h, između i nakon plesnog performansa La za BIS, Zvonimir Kvesić, prof. povijesti suvremenog plesa održat će predavanje na temu: Počeci suvremenog plesa na Kvarneru – začetak Lovran.

Evocacion

U četvrtak 11.07. u 21h na trgu sv. Ivana po prvi puta na Lovran Classicu, publika će imati priliku doživjeti suradnju između glazbene i dramske umjetnosti. Vrlo uspješna monodrama  autorice i glumice Ane Vilenice o povijesnom liku Ane Katarine Zrinski nadopunit će rano-glazbeni brojevi koje će izvoditi Metod Sironić na baroknoj flauti i Jelena Tihomirović na čembalu. Monodrama Ana Katarina s kojom je autorica najčešće nastupala na povijesnim posjedima obitelji Frankopan, prvi puta će se izvesti na istarskoj strani Kvarnera.

Od 3. do 11. srpnja u organizaciji PAL – Plesnog art laboratorija održat će se plesna rezidencija u Domu mladih u Lovranskoj Dragi u suradnji s Općinom Lovran i Parkom prirode Učka.

Od 4. do 9. srpnja održat će se plesne radionice za djecu Ples na lokaciji – uvod u plesnu praksu za djecu koju će voditi Senka Baruška u suradnji s foto i video umjetnicom Fanni Hajnal Tutek

Ulaz na sve plesne programe i otvorenje festivala 1. srpnja je slobodan. Ulaznice za programe 7. Lovran Classica mogu se rezervirati na email adresu lovran.classic@gmail.com, te kupiti sat vremena prije početka koncerta.

*U slučaju lošeg vremena koncerti će se održati u umjetničkoj galeriji Laurus

Festival podupiru Općina Lovran, TZ Općine Lovran, TZ Kvarnera,  Ministarstvo Kulture i Medija RH i Primorsko-goranska županija. Realizaciju festivala omogućili su i UPUH,  BHS – Best hospitality solutions, Hotel Lovran, Hostel Link, Park prirode Učka, Cipera beach bar, Cvjećarnica Kontrada, Restaurant Knezgrad, Lovranski pub i Stubica d.d.

Komentari