Olive Classic Festival u okrilju tisućljetnih lunjskih maslina ponovno ispunio sva očekivanja

28
Dmytro Choni

Ima li ljepše glazbene kulise od maslina starih i dvije tisuće godina. Čarobni Lunjski maslinici u mjestu Lunu, smještenom na sjevernome vršku otoka Paga i ove su godine bili domom drugog izdanja Olive Classic Festivala, jedinstvenog festivala klasične glazbe na kojem nastupaju afirmirani mladi glazbenici iz Hrvatske i svijeta.

Niti olujno nevrijeme nije moglo zaustaviti ovu divnu glazbeno-ambijentalnu simbiozu. Vremenske neprilike 2. kolovoza odgodile su svečano otvorenje ovogodišnjeg Olive Classic Festivala tek za jedan dan, jer poznato je da nakon ružnoga uvijek dolazi lijepo, a divote je za trajanja drugog izdanja Olive Classic Festivala u Lunjskim maslinicima bilo napretek.

Olive Classic Festival svečano je otvoren 3. kolovoza, uz pozdravne riječi gradonačelnika Novalje Ante Daba i Dražena Domjanića, osnivača ovoga magičnoga festivala. Domjanić je izrazio zahvalu zaslužnima za ovu manifestaciju, Gradu Novalji i Turističkoj zajednici Grada Novalje. I prije početka svečanog otvorenja umjetnička voditeljica Festivala Sara Domjanić istaknula je koliko je ponosna što će kao rezidencijalni umjetnici nastupati njeni mladi kolege, već afirmirani glazbenici.

domjanić
Dražen Domjanić, osnivač Olive Classic Festivala

Na pozornici s nezaboravnim pogledom na more, u amfiteatru Vrtova Lunjskih maslinika do 9. kolovoza održano je pet koncerata na kojima je nastupilo 30 uspješnih mladih glazbenika iz Hrvatske i svijeta. Publici su još jednom omogućili da kroz ovaj projekt budu obogaćeni za jedinstveno iskustvo koje na najljepši način spaja klasičnu glazbu s prekrasnim ambijentom.

glazbenici

Prve večeri Olive Classic Festivala nastupali su mladi vrhunski glazbenici “Ensemble Esperanza” izvodeći „Simfoniju rastanka“ J. Haydna, uz koncertnu majstoricu Chouchane Siranossian i nastup istaknutoga mladoga hrvatskoga fagotista Matka Smolčića, dobitnika značajnih međunarodnih priznanja i nagrada.

slike otvorenje
Matko Smolčić

“Ensemble Esperanza” osnovala je 2015. godine Međunarodna muzička akademija u Lihtenštajnu, a okuplja mlade vrhunske glazbenici iz cijelog svijeta, koji iza sebe imaju niz nastupa i brojna međunarodna priznanja. Mlade glazbenice nosile su haljine stilski usklađene s bojama lihtenštajnske zastave.

Ensemble Espetanza
Ensemble Esperanza

Sve je na ovogodišnjemu Festivalu bilo u znaku broja dva, riječ je o njegovu drugom izdanju, započeo je drugoga dana, a kruna svega bila je izvedba Chopinova koncerta za klavir i gudački orkestar br. 2. u f-molu. Za klavirom je briljirao mladi Dmytro Choni, ukrajinski glazbenik, koji je tako vrhunski i nadahnuto izvodio Chopina. Ne čudi, jer ljepota Lunjskih maslinika na izvođače i publiku djeluje magično.

Biti ondje, okružen tisućljetnim stablima poseban je dar, a uz vrhunsku glazbenu izvedbu svih izvođača predstavlja jedinstven doživljaj brojnoj publici svih generacija.

Sinergija dobre klasične glazbe, koja u svijetu ima sve veći broj poklonika, te jedinstvenog prirodnog okruženja i maslinika koji čine svjetski raritet savršena je kombinacija, zapravo ideja kojom se od samoga početka vodio mentor Dražen Domjanić, osnivač Olive Classica i direktor Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu, na kojoj se obrazuje veliki broj iznimno talentiranih i već afirmiranih mladih glazbenika iz cijelog svijeta.

Želja je ovom unikatnom priredbom klasične glazbe Lunu, Novalji i otoku Pagu dati novu vrijednost i dovoditi publiku svih generacija koja će na ovu destinaciju dolaziti privučena vrhunskom klasičnom glazbe. Jednako tako i turiste koji će uživati u gastronomiji, ljepoti prirode, odmoru i dodatnim vrijednim sadržajima. Novalja stvara novi turistički proizvod nadahnut vrhunskim izvedbama klasične glazbe u čarobnom ambijentu tisućljetnih lunjskih maslina, a s vremenom planiraju i dodatne kulturne sadržaje za koje postoji interes velikog broja gostiju.

slike otvorenje (publika)

Ove smo godine pokušali napraviti još bolji festival. Sve je u ovome području najbolje što može biti, priroda, kvaliteta glazbe, nema ništa ljepšega“, kazao je Dražen Domjanić, osnivač Olive Classic Festivala.

To je tek početak, jer grad Novalja želi od Olive Classic Festivala napraviti svjetsku  glazbenu priču.

Cijeli poluotok Lun, grad Novalja i otok Pag dobivaju jedno sjajno mjesto gdje će se moći predstaviti veliki glazbenici svijeta u jedinstvenom, svjetskom rezervatu divljih maslina“, rekao je gradonačelnik Novalje Ante Dabo.

Svake godine na Olive Classic Festival Festivalu gostuju dva nova rezidencijalna umjetnika, ove godine to su bili Dmytro Choni, na glasoviru, pobjednik brojnih prestižnih međunarodnih natjecanja i Matko Smolčić na fagotu, dobitnik ICMA nagrade za najboljeg mladog umjetnika 2019. godine.
Matko Smolčić bio je posebno ganut ljepotom prostora i postojanjem tisućljetnih maslina. Vjerujemo je to bio dodatni poticaj za njegovu nadahnutu izvedbu.

Ovo je jedan od najstarijih maslinskih vrtova na Mediteranu, prekrasno je svirati u takvom ambijentu, jer i sama klasična glazba iznimno je stara“, rekao je u dahu mladi glazbenik Smolčić.

Ensemble Esperanza1
Ensemble Esperanza

U svakom novom izdanju Olive Classic Festivala glazbenim nastupom predstavlja se jedan europski grad. Ove je godine to bio Vaduz, glavni grad Lihtenštajna, koji je u utorak 6. kolovoza publici predstavljen koncertom “European Capitals”.

vaduz
U skladu s time sviralo se i djelo lihtenstajnskog skladatelja Josefa Gabriela Rheinbergera – Nonet u Es-Duru, op. 139 kojeg su izveli svi glazbenici, sudionici ovogodišnjeg programa. Izveden je i klavirski kvartet br. 1 u g-molu, op. 25, skladatelja Johannesa Brahmsa kojeg su svirali – Dmytro Choni na klaviru, Fabiola Tedesco na violini, Isidora Timotijevic na violi i Beata Jemina Antikainen na violončelu.

Upravo ove godine Kneževina Lihtenštajn godine slavi svoju tristotu obljetnicu, a “Ensemble Esperanza”, koji je otvorio ovogodišnji Olive Classic Festival, osnovan je  u Kneževini. Ovogodišnje izdanje Olive Cassic Festivala pratila je Nacionalna televizija Lihtenštajna i uživo ga prikazivala na glavnom gradskom trgu u Vaduzu, što je svakako velika kulturna i turistička promocija neodoljivog Luna, Novalje, otoka Paga i  Hrvatske.

publika

I baš kako je u jednoj rečenici zažela mlada čelistica “Ensemble Esperanza” Beata Antikeinen “…ambijent je već toliko poseban, osjetiti ovaj prostor s glazbom, ne možete tražiti više!”

Komentari