OK knjižnica, OK zajednica: predavanje i razgovor o potresima sa seizmologinjom Ivom Dasović

80
potres

Malo je tema koje ispituju otpornost nekog grada poput one o potresima. Stiže nam gošća koja će nam pojasniti fenomen upravo na našem području.

U utorak 28. 3. u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka (American Corner Rijeka) održat će se predavanje i razgovor o potresima pitanja o kojima će odgovarati Iva Dasović, geofizičarka – seizmologinja i znanstvenica koja radi na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Rezervacije mjesta su obvezne i primaju se na linku ovdje.

Zašto tlo podrhtava?

Kako i gdje nastaju potresi? Kako ih proučavamo i što možemo a što ne možemo znati? Jesu li potresi opasni? Kako u priči s potresima stoji Hrvatska, a kako Hrvatsko primorje? Uz odgovore na naša pitanja, usput ćete saznati što istražuju seizmolozi s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu!

Iva Dasović je geofizičarka – seizmologinja i znanstvenica koja radi na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U Zagrebu je rođena, a zapravo je iz Otočca gdje i završila osnovnu i srednju školu (opća gimnazija). Seizmologinja je postala kad je uspješno završila dodiplomski studij inženjerske fizike, usmjerenje geofizika, na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta – a tamo se nakon studija i zaposlila, pa doktorirala i sad radi kao docentica. Bavi se seizmologijom – istražuje potrese i svojstva Zemljine kore na području Hrvatske i okolice, nastavnim radom i popularizacijom geofizike. Osim na nekoliko istraživačkih projekata, trenutno aktualnima HRZZ DuFAULT i CRONOS Norveškog financijskog mehanizma 2021. – 2024., i mnogih stručnih projekata, sudjelovala je i u ESF projektu Provedba i unapređenje stručne prakse na PMF-u – ProSPer PMF. Bila je i pomoćnica urednice znanstvenog časopisa (s međunarodnom recenzijom) Geofizika pune dvije godine. Dobitnica je tri nagrade Brdo (za najbolju asistenticu i predavačicu) na Geofizičkom odsjeku PMF-a studentskog zbora PMF-a, prema izboru studenata. Od ožujka 2020. godine njezino djelovanje u približavanju seizmologije općoj populaciji dobilo je novu dimenziju kad se interes javnosti za potrese znatno povećao, pa i njen rad – prvenstveno onaj u popularizaciji na Facebook stranici Geofizika uživo koju uređuje, a od ak. god. 2022./2023. je i pomoćnica pročelnika Geofizičkog odsjeka PMF-a za promidžbu i odnose s javnošću.

Uz svoj posao, voli i popularizirati znanost i geofiziku te planinariti (ili maštati kako će planinariti kad bude imala vremena).

OK knjižnica, OK zajednica

Programski ciklus imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života – psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama… Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama.  Financijsku podršku projektu “Otporna knjižnica za kvalitetniju zajednicu” koji je dio obilježavanja 2021. kao Godine čitanja pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kroz program American Cornera.

L.B.

Komentari