Održana Svečana akademija povodom Dana antifašističke borbe

88
Svečana akademija povodom Dana antifašističke borbe

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održana je svečana akademija u povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe.

Prigodnim govorima obratili su se gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Vojko Obersnel i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ Dinko Tamarut. Svi svu se oni u svojim govorima osvrnuli na povijesnu ulogu antifašističkog pokreta u stvaranju i izgradnji hrvatske države i demokratske slobodne Europe.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako je obilježavanje Dana antifašističke borbe prilika podsjetiti se hrabrosti i odlučnosti naših predaka koji su se borili protiv okova fašizma i stali uz bok europskim narodima u obrani slobode i pravde, prilika da se iznova potvrde i istaknu temeljne vrijednosti antifašizma, na kojima počiva moderna Europa. „Rijeka je kroz svoju povijest uvijek stajala na pravoj strani, na strani pravde i slobode, tolerancije i otvorenosti, ponosno je nosila i uvijek će nositi nasljeđe antifašizma. Uvijek drugačija i posebna, uvijek svoja, uvijek pomalo buntovna, nikada nije šutjela i okretala glavu nepravdi i neravnopravnosti u društvu. Vrijednosti su to koje čine Rijeku onakvom kakva jest – gradom slobode, tolerancije i solidarnosti. Gradom u kojem je svatko Riječanin ili Riječanka, bez obzira na porijeklo, religiju, orijentaciju ili bilo koju vrstu opredijeljenosti i međusobne različitosti.

Naglasio je kako, iako je Drugi svjetski rat završio prije gotovo 80 godina, da potreba za antifašizmom nikada nije bila veća. „Danas, kada se ponovno javljaju ideje koje veličaju fašizam, ideje koje plešu po rubu, a poneke i prelaze rubove radikalizma, naša je dužnost suprotstaviti se svakom pokušaju revizionizma i svim oblicima ekstremizma koji prijete našoj slobodi i demokraciji. Moramo se pobrinuti da zajednički stvaramo društvo koje ne može samo tako određene skupine, manjine, ljude koje dolaze u naše gradove u potrazi za boljim životom, proglasiti nepoželjnima i učiniti predmetom bilo koje vrste ucjene. Nažalost, povijest nas je naučila da mržnja i netrpeljivost znaju pronaći svoj put, da se nehumane ideje osvajanja, razaranja i ubijanja mogu ponovno rasplamsati. Zajedno moramo dići glas protiv onih koji svojim postupcima, simbolima i govorima veličaju fašističke i ustaške simbole, koji dijele ljude po nacionalnosti, vjeroispovijesti i koji relativiziraju zločine iz mržnje. Naš je zadatak takvima dati do znanja da su suradnja, mir, tolerancija, demokracija, socijalna pravda, solidarnost i ljudska prava vrijednosti ostavština antifašizma, i kako to mora ostati utkano u temeljni dio identiteta naše države“, završio je Filipović.

Svečana akademija povodom Dana antifašističke borbe Svečana akademija povodom Dana antifašističke borbe

„Moramo se pobrinuti da ne zaboravimo zasluge antifašističkih boraca u Drugom svjetskom ratu bez kojih, između ostalog, ne bi imali Hrvatsku u granicama u kojima je ona danas. Kada govorimo o modernom antifašizmu moramo razmišljati o onome što se danas događa u Europi, rastom radikalizma i ekstremno desnih stranaka koji danas iskazuju netrpeljivost prema migrantima. Sada su to oni, pitanje je tko će biti sljedeći u fokusu njihovog interesa, ali jasno je da takve skupine pokazuju tendenciju ka zatiranju svih onih ljudskih prava koja smo dosegli kroz sve ove godine i upravo kako se to ne bi dogodilo, važno je njegovati tekovine i vrijednosti antifašizma“, rekao je Obersnel.

Predsjednik SABA-e PGŽ Dinko Tamarut napomenuo je da danas nažalost, kao da nije bilo dovoljno žrtava, ponovno svjedočimo jačanju radikalnih ideja i zato je nužno čuvati i zalagati se za vrijednosti koje je donio antifašizam, slobodu, demokraciju, bolji život i jednakost među ljudima.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Združeni zbor Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka i Prve riječke hrvatske gimnazije te glazbenici Katja Budimčić Sabljar i Zvonimir Radišić.

Komentari