Održana promocija knjige „60 godina HGSS Stanice Rijeka“

55
60 godina HGSS Stanice Rijeka

Knjiga „60 godina HGSS Stanice Rijeka“ prikaz je povijesti i razvoja HGSS Stanice Rijeka osnovane 12. lipnja 1960. godine.

Knjiga koja je nastala povodom šezdesete obljetnice osnivanja HGSS Stanice Rijeka, 12. lipnja 2020. godine, nije tada mogla biti predstavljena zbog pandemijskih okolnosti. Predstavljena je stoga danas, u Hrvatskoj čitaonici na Trsatu uz nazočnost gorskih spašavatelja, predstavnika jedinica lokalne samouprave s područja županije, predstavnika interventnih službi i ostalih uzvanika. Promociji knjige nazočio je i pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu Grada Rijeke Mladen Vukelić.

HGSS je neprofitna organizacija, njezino djelovanje, kao i djelovanje njenih članova, je dobrovoljno i oni za obavljene akcije spašavanja ne dobivaju naknadu, a službu čine alpinisti, speleolozi te visokogorski planinari i skijaši, koji su posebnom obukom osposobljeni za pružanje prve pomoći i obučeni za sve tehnike gorskog spašavanja.

Prema riječima Zdenka Vidmara, gorskog spašavatelja već dugih 40 godina knjiga opisuje rad i razvoj riječkog HGSS-a, a s obzirom na svoj dugogodišnji staž, Vidmar ističe da ono što se provlači kroz svih 60 godina i ne mijenja se su entuzijazam, žar i energija svih spašavatelja. „Ono što se s godinama mijenja je način i brzina dobivanja informacija o unesrećenima kojima je potrebna naša pomoć što se svakako ubrzalo s razvojem tehnologije pa nam je sad potrebno samo nekoliko minuta da dođemo do nama potrebnih informacija, a za što su nam nekada ranije trebali i sati“, objasnio je Vidmar.

60 godina hgss stanice rijeka

Uz to što su članovi Stanice Rijeka alpinisti, penjači, skijaši i speleolozi, oni su i “obični” ljudi – majke, očevi, liječnici, inženjeri, menadžeri, visinski radnici, skiperi, bankari, majstori, programeri, umirovljenici, studenti odnosno osobe raznih zanimanja kojima je zajedničko to što većinu slobodnog vremena provode u planini. Spremni su na akcije spašavanja 24 sata na dan, spremni ostaviti svoju obitelj, posao i hobi kada stigne poziv na akciju spašavanja, poziv za spašavanje nečijeg života.

Biti gorski spašavatelj znači živjeti GSS. To nije hobi, nešto privremeno. To je dio našeg života što iziskuje i određena odricanja i podršku naših najbližih, ali i veliko ispunjenje“, istaknuo je pročelnik HGSS-a Rijeka Marko Andrić. Objasnio je kako je dug put do toga da osoba postane gorski spašavatelj. „Osoba treba biti član nekog alpinističkog ili speleološkog kluba ili udruge  i njegove sposobnosti trebaju biti prepoznate od strane spašavatelja Stanice. Tada se na prijedlog može ući u sustav edukacije koji je dugotrajan i tek nakon izvjesnog vremena osoba može postati gorski spašavatelj“.

60 godina hgss stanice rijeka

Riječki HGSS danas broji oko 50 članova, od čega 30-ak aktivnih članova koji idu na akcije spašavanja, a prema riječima Maje Kriške, gorske spašavateljice već 22 godine, položaj žene unutar HGSS-a ne postoji, kao ni muški položaj. „Mi smo timski organizirana služba u kojoj se poštuju znanje i hijerarhija i u svim akcijama spašavanja sudjelujemo ravnopravno“, objasnila je Kriška.

Počeci gorskog spašavanja bilježe se početkom 20. stoljeća, kada su planinarske i alpinističke aktivnosti na našem području zadobile popularnost. S obzirom na udaljenost planinskog područja od civilizacije, u slučaju nesreće planinari su pomagali jedni drugima. Zato ne čudi da su prve organizirane skupine za spašavanja nastale baš u sklopu nacionalnog planinarskog saveza. Pri središnjici Hrvatskog planinarskog društva u Zagrebu 1936. godine, u okviru Alpinističke sekcije HPD-a, započela je s djelovanjem prva „izvježbana momčad za spašavanje“ koju su činili najistaknutiji hrvatski alpinisti, a krajem 1950. osnovane su spašavateljske momčadi GSS-a, prvo u zagrebačkim planinarskim društvima, a kasnije i u ostalim društvima u Hrvatskoj.

L.B.

Komentari