Održan Dan susjedstva Fužine EPK

38

U subotu, 26. rujna 2020.g. u susjedstvu Fužine, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture održao se dan susjedstva, pod nazivom Prvi i drugi razred.
Program je obilježen temom depopulacije Gorskog kotara iz vizure školstva ali i otkrivanjem posebnih znanja koja nastaju kada zajedno žive zajednice ljudi i zajednice šuma.

 

Dan je počeo u Domu kulture Fužine protokolarnim otvorenjem, u kojem su sudjelovali načelnik Općine Fužine David Bregovac, predstavnik tima susjedstva Fužine i zamjenik načelnika Dražen Starčević, rukovoditeljica programa RIJEKE 2020 Emina Višnić, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar. Tom je prilikom i vremenska kapsula 27 susjedstava EPK iz susjedstva Cres prešla u susjedstvo Fužine.

Dan susjedstva Fužine (15)

Uslijedila su predavanja Kultura ponašanja u šumi te Uvodno predavanje za lovce na gljive Dražena Starčevića i Držislava Tadića, nakon čega je počeo Lov na gljive, na Šambukovcu. Svi su se sudionici potom ponovno našli u Domu kulture Fužine gdje se održao neformalni izbor najljepše i najbolje gljive – Miss mushroom, odnosno ‘lovci’ su zajedno s publikom komentirali ubrane gljive te dijelili znanja o vrstama gljiva.

Dan susjedstva Fužine (6)

Na istom je mjestu održan i središnji dio programa Prvi i drugi razred susjedstva Fužine.

Vlastite slikovnice „Bajka o Svetom Jurju“ i „Priča o nastanku Liča“, predstavili suučenici i prof. Sandra Mrkalj iz Područne škole Lič, a prof. Davor Kauzlarić održao je predavanje „Općina Fužine kroz povijest“, nakon čega je o„235 godina školstva u Općini Fužine“ priču ispričala prof. Mihaela Majnarić-Štimac.

Dan susjedstva Fužine (14)

U sklopu programa Prvi i drugi razredpredstavljena je isuradnja susjedstva Fužine s Bečkim Sveučilištem primjenenih umjetnosti – Odjelom umjetosti i znanosti i s europskim partnerima – 4iS platformom socijalnih inovacija iz portugalskog Aveira.

Dan susjedstva Fužine (18)
Naime, kroz akademsku 2019./2020. godinu susjedstvo Fužine uvršteno je u kurikulum Akademije primjenjenih umjetnosti te su kroz suradnju realizirani studijski posjeti i dvije umjetničke rezidencije u Fužinama. Bečko Sveučilište primjenenih umjetnosti – Odjel umjetosti i znanosti, njezini studenti iz cijelog svijeta zajedno sa stanovnicima Fužina, Vrata i Liča promišljali su ideje o budućnosti školovanja i dosjetili se koncepta škole budućnosti osimišljene kao vježbalište projekcija budućnosti, čije znanstvene i umjetničke metode mogu pomoći u ponovnom povezivanju sa „svijetom“ i ponovnom oživljavanju stoljetne tradicije školstva Gorskog kotara.

Dan susjedstva Fužine (2)

Europsko susjedstvo 4iS istraživačka platforma iz portugalskog Aveira Fužinama daju europsku dimenziju baveći se temama održivih ekonomija ruralnih krajeva.

 

Sve je završilo glazbenim programom u Domu kulture Fužine gdje su publiku zabavili pjevački zbor Vrelo i Tamburaška sekcija Zrinski – Lič.

Dan susjedstva Fužine (3)

Nositelji inicijative susjedstva Fužine su Općina Fužine i Udruga dr. Franjo Rački Fužine.

Dan susjedstva Fužine (13)

Posebne zahvale za realizaciju programa zaslužuju Šahovski savez Primorsko-goranske županije,  OŠ Ivanka Trohar Fužine, DV “Snježna pahulja” Fužine, Područna škola Lič, Društvo naša djeca Fužine, Udruga dr. Franjo Rački Fužine, Etnografska udruga “Sv. Juraj” Lič, Gljivarsko društvo Grljak Lič, Puhački orkestar Fužine, Pjevački zbor Vrelo, TZ Fužine, KTD Fužine d.o.o., Fužinarska kuća, Konoba Volta, Kuća za odmor Lana i apartmani Vilma te Pizzeria Furman.

Komentari