Odigrana predstava Sjećanja gradova koja progovara o migracijama s početka 20. stoljeća

30
Izvor: Rijeka 2020

U sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u srijedu i četvrtak, 21. i 22. listopada u prostoru Exporta odigrana je predstava Memoria Civitatis/Sjećanja gradova nastala u koprodukciji Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i StudiaK iz Budimpešte. Predstava redatelja Edvina Liverića istovremeno progovara o gradovima, ali i ljudima koji u tim gradovima žive te njihovim migracijama s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Predstava je najvećim djelom bazirana na arhivskoj građi povezanoj uz društveno-politički fenomen s početka 20. stoljeća poznat i kao Veliki valBudući da je Rijeka u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća pa sve do kraja Velikog rata bila Mađarska luka, preko nje je u tom periodu u SAD emigrirao veliku broj Mađara, ali i ostalih narodnosti tadašnje Austro-Ugarske Monarhije. Kroz tu priču, koja je najvećim svojim dijelom sastavljena iz dokumenata pronađenima u arhivima, predstava Sjećanja gradova priča priču o migracijama u prošlom stoljeću, dok istovremeno govori i o onim aktualnim migracijama čiji smo i danas svjedoci.

Zanimljivost predstave je što se izvodi na različitim jezicima – mađarskom, hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemačkom, a obiluje i dijalektima, a razlog tome je kako bi se gradove dočaralo kao prave europske melting potove tog vremena.

Autori predstave koja je nastala u suradnji s Veleposlanstvom Mađarske u Hrvatskoj i Mađarskim Institutom u Zagrebu su Kata Gyarmati i Edvin Liverić.

Izvor: Rijeka 2020

Komentari