Odgođen festival u Motovunu

34

U želji da motovunsko Brdo filmova svima ostane mjesto lijepih uspomena, organizatori su donijeli tešku odluku: centralni program festivala koji se trebao održati od 30. srpnja do 1. kolovoza u Motovunu odgođen je do daljnjega.

Posjetiteljima su poručili sljedeće:

Dragi naši, s velikom knedlom u grlu javljamo vas da smo ovogodišnje izdanje Motovun Film Festival 2020 odgodili zbog pogoršanja epidemiološke situacije vezane uz COVID-19. 😢 Osjećamo veliku odgovornost prema posjetiteljima, motovunskoj zajednici i više od stotinu članova festivalskog tima, te ovom odlukom želimo osigurati dobrobit za njih, ali i društvo u cjelini koje se bori s ovom situacijom.
Iako ne dolazimo u Motovun, motovunsku atmosferu dovodimo u prilagođenom obliku na druge lokacije u Istri, ostatku jadranske obale i u Zagreb u tijeku ljeta. Više informacija o tome podijelit ćemo s vama uskoro. Ostanite nam dobro i zdravo. ❤️

Nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika Festivala, Stožera civilne zaštite Istarske Županije i predstavnika općine Motovun, Stožer je donio ovaj zaključak:

“Zbog pogoršanja epidemiološke situacije vezane uz COVID-19 bolest u Istarskoj županiji mišljenja smo da je održavanje Motovun FF događaj visokog rizika te predlažemo da se on ove godine otkaže”.

Uvažavajući mišljenje stručnjaka, te imajući na umu da se okolnosti u zemlji i neposrednom okruženju mijenjaju, zaključili smo da epidemiološka situacija ne pogoduje okupljanju posjetitelja u malenoj sredini Motovuna, čak ni u prilagođenom izdanju koje smo za ovu godinu pripremili.

“U trenutku kada smo odlučili održati festival, broj oboljelih u Hrvatskoj bio je na nuli, a optimizam u porastu – no i tada smo znali da moramo biti spremni na reakciju ako se trendovi promijene. Stoga je ova odluka rezultat našeg osjećaja odgovornosti za posjetitelje, stanovnike Motovuna i više od stotinu članova festivalske ekipe, te nastojanja da odgovornim ponašanjem doprinesemo općem boljitku”, izjavio je direktor festivala Igor Mirković.

Dodao je da ekipa festivala svakako želi da filmovi koje su pripremili stignu do publike, što će se ove godine i dogoditi, samo u prilagođenom obliku izmještenom iz malenog Motovuna.

Program za djecu i mlade Buzz@teen koji se od 23. do 26. srpnja održava u susjednom Buzetu nastavlja se po planu, s obzirom da njegov format ne uključuje popratna događanja koja su procijenjena rizičnima. Iz istog razloga i dalje se pripremaju i planirane projekcije diljem Istarske županije. Najavljeni su i programi na zagrebačkoj Ljetnoj pozornici Tuškanac od 31. srpnja do 3. kolovoza, kao i ljetne projekcije diljem jadranske obale te opsežniji program u zagrebačkoj Laubi od 27. kolovoza do 6. rujna. Po potrebi, dio programa mogao bi biti predstavljen online.

“U konzultacijama sa stručnjacima, ekipa festivala kontinuirano traži način da pripremljeni program prikaže u okolnostima koje smanjuju rizik, prateći promjenjivu epidemiološku sliku u našoj zemlji. Ovu najtežu odluku donosimo u nadi i vjeri da će ova godina biti samo jedna kratka stanka u dugom životu festivala na čarobnom Brdu filmova”, zaključio je Mirković.

izvor: motovunfilmfestival

Komentari