Od divlje gradnje do futurističkih vizija: otvorenje izložbe “Mizanscena” umjetnice Lane Stojićević u riječkoj Filodrammatici

83
Lana Stojićević, Crno brdo, ljubaznošću umjetnice

Nakon uprizorenja u Splitu, Osijeku i Grazu, izložba Mizanscena umjetnice Lane Stojićević okuplja i po prvi puta u Rijeci predstavlja četiri serije fotografija – Crno brdo (2015.), Fasada (2018.), Sunny Side (2018.) i Betonicus (2020.). Riječ je o fotografskim performansima koji su nastali sličnim principom: imaginarni narativi inspirirani lokalnim specifičnostima vizualizirani su pomoću site-specific kostima, maketa i rekvizita.

Izložba će se u organizaciji udruge Drugo more otvoriti u četvrtak, 16. studenog u 19 sati, u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka).

Lana Stojićević je vizualna umjetnica koja djeluje u području umjetničkog istraživanja. Performativnim i insceniranim serijama fotografija, kostimima, rekvizitima i arhitektonskim maketama istražuje teme poput divlje gradnje, arhitektonskog i industrijskog nasljeđa, zagađenja okoliša, suvremenih neostilova, devastacije kulturne baštine i transformacije krajolika kao posljedice masovnog turizma.

Postavom i sadržajem njezine riječke izložbe dominira građevinska estetika, pokazujući transformacije krajolika čija se futuristička vizija iz prošlosti danas odaje kao pseudo-historijska. Građani su u tim vizijama lišeni bilo kakve uloge, kao i glavni lik umjetničine imaginarne tragedije Betonicus, betonski stup apartmanskog zdanja koji u stihovima sanjari da je mramorni antički stup koji je na splitski antički trg Peristil postavio sam Dioklecijan.

Lana Stojićević, Fasada, ljubaznošću umjetnice

Građane se najčešće ništa ne pita ni kada treba zadovoljiti potrebe turističke industrije. Radi sanacije terena bivše tvornice TEF u Šibeniku, koji je prenamijenjen u gradsku plažu, velika količina crne troske preseljena je na njive u Biljanima Donjim, stvarajući nestvaran, fotogeničan, post-apokaliptični pejzaž u dotad ruralnom kraju koji nikada nije imao doticaj s industrijom. U pokušaju zamišljanja načina na koji bi novi i opasni krajolik mogao utjecati na narodno stvaralaštvo, umjetnica je za potrebe rada Crno brdo kreirala kostim koji u simboličkom pokušaju zaštite od ekocida kombinira elemente narodne nošnje sa zaštitnim odijelom i maskom koja u potpunosti prekriva lice.

Oponašajući prizore kostimiranog bala na kojem su se vodeći njujorški arhitekti 1931. godine maskirali u vlastite građevine, umjetnica se u radu Fasada odjenula u tipičnu dalmatinsku suvremenu kuću kako bi naglasila vlastito trpljenje pod teretom turističke transformacije oblika rada, prostora i međuljudskih odnosa. S druge strane, u radu Sunny Side, primoštenski hotel Zora s futurističkom kupolom bazena nalik letećem tanjuru predstavlja kontrapunkt recentnim apartmanskim građevinama. Radi se o izrazu planske vizije razvoja turizma koji je umjetnica preoblikovala u retrofuturističku viziju jednog drukčijeg vremena, izmještajući kupolu u svijet znanstveno-fantastičnih filmova u kojima bazen postaje svemirski brod čiju misiju prati slogan «Dođite i vidite istinu», kojim je Jugoslavija u skladu s politikama nesvrstanosti pozivala inozemne goste da dožive sunčanu stranu socijalizma.

Lana Stojićević

Lana Stojićević (1989., Šibenik) diplomirala je 2012. na Odsjeku za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu. Od 2022. je u zvanju docentice zaposlena na Odsjeku za likovnu kulturu i likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Splitu. Dobitnica je više strukovnih nagrada, među kojima su Erste 3. nagrada 36. salona mladih (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Zagreb, 2022.), Nagrada Radoslav Putar (YVAA, Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb, 2021.), treća Nagrada Ivan Kožarić (Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 2021.), nagrada Metro Imaging na izložbi New East Photo Prize (Fondacija Calvert 22, London, 2016.), godišnja nagrada za mlade umjetnike (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Zagreb, 2015.). Sudjelovala je na više rezidencijalnih programa, među kojima su Residency Unlimited u New Yorku, Cité Internationale des Arts u Parizu i Kulturvermittlung Steiermark u Grazu.

Nakon otvorenja, izložbu je uz slobodan ulaz moguće posjetiti do 7. prosinca, radnim danima od 11 do 13 i od 16 do 20 sati, i subotom od 16 do 20 sati.

Više informacija doznajte na internetskoj stranici Drugog mora.

 

Komentari