Od Boemstva do vječnosti: Izložba koja će privući brojne ljubitelje umjetnosti

101
the hub galerija
Foto: Credits: M. T. Abraham Group

„Od Boemstva do vječnosti“ impresivna je izložba umjetničkih djela pristigla u Klovićeve dvore u Zagrebu iz Mostara. Među stotinjak umjetničkih djela nalaze se svjetski poznata djela Edgara Degasa s legendarnom skulpturom ‘Mala četrnaestogodišnja plesačica”, veliki Henri Matisse i njegov “Ležeći akt” (“Aurore”) iz 1907. te veličanstveni Amedeo Modigliani s portretom ‘Annie Bjarne’.

the hub galerija
Foto: Credits: M. T. Abraham Group
the hub galerija
Foto: Credits: M. T. Abraham Group
the hub galerija
Foto: Credits: M. T. Abraham Group

Galerija Klovićevi dvori od srijede 15. svibnja otvara vrata posjetiteljima izložbe „Od boemstva do vječnosti“ koju organizira 24sata uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba i partnera. Postav od stotinjak umjetnina, koje iz Mostara stižu u Zagreb, kroz prizmu modernog kolekcionara prikazuje široku panoramu umjetničkog života u Europi, Latinskoj Americi te SAD-u od konca 19. stoljeća. Djela su to iz jedinstvene zbirke Zaklade MT Abraham (MTA), stvorene prije točno 20 godina. Mnoga djela hrvatska će publika vidjeti prvi put.

„Posjetiteljima će jasno biti predočen umjetnički kontekst u kojem je nastalo boemstvo s rušenjem normi i otkrivanjem novih kreativnih dimenzija. Istodobno potičemo kulturnu interakciju i razumijevanje europske moderne umjetnosti koja itekako može imati važnost u povezivanju različitih stvaralačkih krugova, naroda i kultura“, istaknula je Danijela Ucović, kustosica galerije „The Hub of Fine Arts“ iz Mostaru gdje su stalno izložena djela MTA Fondacije u vlasništvu Amira Grossa Kabirija.

Umjetnost koju su stvarali slavni slikari i kipari te koja je obilježila, kako tvrde teoretičari, presudno razdoblje modernizma, posjetiteljima će pružiti nesvakidašnji uvid u pokrete 20. stoljeća: fovizam, kubizam, futurizam i apstrakcionizam. Izložba, naravno, odaje počast i ženskoj umjetnosti.

Umjetnička djela iz galerije „The Hub of Fine Arts“ izlagana su u eminentnim svjetskim muzejima, a sada je na redu Zagreb, gdje je za posjetitelje otvorena do 30. lipnja.

Autor: Silva Celebrini

Komentari