Objavljena online čitanka “Između kontrole kretanja i društvenih promjena” u izdanju MMSU Rijeka

26

U izdanju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka objavljena je knjiga-čitanka pod nazivom „Between mobility control and social transformation (Između kontrole kretanja i društvenih promjena)“. Čitanka je zapravo objavljena kao epilog četverogodišnjeg umjetničko-interdisciplinarnog projekta “Riskiraj promjenu”.

Tekstovi u čitanci pisani su na engleskom jeziku, a obuhvaćaju područja antropologije, socijalne psihologije i umjetničke i kustoske prakse. Čitanka je vezana i na tematske koncepcije izložbi koje su održane u sklopu projekta „Riskiraj promjenu“ u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Teme izložbi bile su „Između tu i tamo: Anatomija privremenih migracija“ 2016. godine, „Crna krabulja“ 2017. godine, „Bijeg“ 2018. godine i „Mi nismo kao oni“ 2019. godine. Fokus cijelog projekta zapravo je na migracijama. Tvorci i autori tekstova su teoretičari i praktičari različitih profila, koji su sudjelovali na izložbama i projektima “Riskiraj promjenu”. Čitanka je podijeljena na tri poglavlja.

Prvo poglavlje objedinjeno je naslovom „Stranac, izbjeglica, građanin, turist – Europa kao prostor negostoljubivosti“, a njegovi autori su Željko Senković, Ksenija Orelj, Sabina Salamon, C. J. Stephens, Marijana Hameršak i Iva Pleše. Tekstovi prvog poglavlja bave se odnosom ja – drugi, figurom stranca, izbjeglice i negrađanina.

Drugo poglavlje nosi naziv „Stranputicama multikulturalizma do prostornog odvajanja – klaustrofobija suvremenih gradova“, a sastoji se od tekstova Irene Bekić, Duge Mavrinac i Igora Petričevića te istraživanjem „Rijeka kao multikulturalan grad“ Barbare Matejčić i Drage Župarića-Iljića. Tekstovi govore o administrativno-pravnoj, socijalnoj, kulturalnoj i psihološkoj frazeologiji.

„Pripada li Balkan Europi? – pitanje političke i socijalne integracije na rubovima Europe“ naziv je posljednjeg poglavlja u kojem su okupljeni tekstovi Dragana Markovine, Manuele Bojadžijev i Sabine Salamon koji govore o pograničnim iskustvima balkanskog i mediteranskog svijeta.

Čitanku „Between mobility control and social transformation (Između kontrole kretanja i društvenih promjena)“ možete pronaći u online izdanju, a sama promocija knjige bila je održana online 27. ožujka zbog novonastale situacije.

Komentari