Obahajanje Halubajskih zvončara: Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine nalazi se na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine svijeta

82
Obahajanje Halubajskih zvončara

Kraj najveselijeg godišnjeg doba je pred nama, a u veliko pusno finale uvest će nas Halubajski zvončari svojim tradicionalnim trodnevnim ophodom. Ophod zvončara po selima Kastavštine započinje na Pusnu nedeju 11.02. u 08:00 sati u Marčeljima (pul Bačurkineh) i traje do utorka prije Pepelnice (PUST) 13.02. njihovim sudjelovanjem u završnoj pusnoj manifestaciji u Viškovu –  spaljivanju pusta.

Iako je zvončarski ophod povezan s pradavnim ritualima prizivanja proljeća, novog života i tjeranja zime, odnosno zla, on još uvijek u naseljima Kastavštine čini značajan dio društvenog života. U svom ophodu zvončari obilaze po dvadesetak sela dnevno, zaustavljajući se u svakom selu na okrijepi i druženju sa stanovnicima i posjetiteljima što pridonosi očuvanju ove „žive tradicije“.  Krećući iz Halubja, u tri dana ophoda zvončari obiđu više od 50 sela i zaselaka Kastavištine, stižući sve do Pehlina (grad Rijeka)  na jugu i grada Kastva na zapadu (https://visitviskovo.hr/zvoncari/legenda/). Prilikom trodnevnog ophoda odjeveni su u tradicionalnu odoru (monturu), bijele hlače i mornarske majice kratkih rukava, ogrnuti ovčjim kožama, a na glavi imaju posebno stilizirane maske – životinjske glave s crvenim isplaženim jezikom i rogovima što ih čini specifičnim u odnosu na druge zvončarske skupine. U rukama nose stilizirani buzdovan – balku ili bačuku.

Upravo zbog svojih posebnosti i atraktivnosti, ophod zvončara upisan je na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Njihov impresivan nastup učinio ih je poznatim i izvan regionalnih granica. Također, tradicionalni su sudionici mnogobrojnih karnevala u regiji, kao i međunarodnog Riječkog karnevala, najvećeg u Hrvatskoj i jednog od najpoznatijih u Europi.

Obahajanje Halubajskih zvončara

Humanitarna akcija Udruženja obrtnika i veliko pusno finale – 13.02.

Humanitarnu ‘notu’ ovogodišnjem pustu dat će Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje. Na Brege, u centru Viškova, 13.02. već od 14.00 sati vrijedni obrtnici za sve posjetitelje pripremati će domaće fritule, čaj i kuhano vino koje će se prodavati po simboličnim cijenama. Svi prilozi od prodaje idu prema humanitarnoj akciji pokrenutoj za liječenje Antonia Širole koji boluje od multiple skleroze.

Obahajanje Halubajskih zvončara

Uz veselo društvo meštrice Miće Maje, kraljice Halubajskog karnevala Une Tadić, kao i maškara, izvući će se zvončarska tombola (17.30 sati)  i pokazati sretne dobitnike vrijednih nagrada. Upravo dolazak Halubajskih zvončara na Brege označava finale pusnih događanja.  U velikoj završnici, od 18.00 sati,  Pust će biti okrivljen za sve što je pošlo po zlu protekle godine i, uz gromoglasnu zvonjavu, spaljen. Meštrica Mića Maja zatim će vratiti općinski ključ, simbolizirajući tako kraj vladavine maškara.

Pridružite nam se na Brege u centru Viškova i ne propustite veliko finale pusnih događanja!

Komentari