Novi roman, novi film s Oscarovcima

Ciklus „Novi roman, novi film“ donosi restauriranu verziju remek-djela redateljice Chantal Akerman Jeanne Dielman, s filmom Četiri dana po Francuskoj provest ćete se francuskim jugom, a Noviteti donose nekoliko kandidata za ovogodišnje Oscare

15

Ciklus Novi roman, novi film, posvećen prepletanju avangardnih tendencija u francuskom modernističkom filmu i književnosti, donosi još dva naslova Margierite Duras i Alaina Resnaisa. To su Baxter, Vera Baxter, intrigantna Durasina priča o posrnulom braku, malaksalom biznisu i karizmatičnoj ženi u središtu zbivanja, obilježena netipičnim odnosom slike, govora i razigrane glazbene pozadine.

Tu je i Moj ujak iz Amerike, jedan od najpopularnijih filmova Alaina Resnaisa, u kojem se kroz priču o troje likova na životnim prekretnicama uspoređuje dvije vrste diskursa: fikcijski i znanstveni. Mogu li supostajati jedan uz drugi ili su međusobno isključivi? Saznajte u ovoj formalno razigranoj komediji nagrađenoj Velikom nagradom žirija u Cannesu te nominiranom za Oscara za najbolji scenarij.

Tjedan se zaključuje s Jeanne Dielman, remek-djelom redateljice Chantal Akerman kojim je nastojala redefinirati način na koji se ženska svakodnevica prikazuje u kinematografiji. Kroz priču o belgijskoj kućanici – samohranoj majci koja se povremeno prostituira kako bi podebljala kućni budžet, Akerman je snimila monumentalno ostvarenje precizne režijske strukture i gotovo hipnotičke kvalitete, potaknuto i težnjom novog romana da se objektivnim bilježenjem svakodnevnih predmeta i gesti pročisti filmski jezik, u ovome slučaju od objektivacije muškog pogleda. Riječ je o jednom od najutjecajnijih filmova 20. stoljeća, koji je pomogao oblikovati neke filmske struje krajem 20. stoljeća, a u Kinoteci se prikazuje nedavno restaurirana verzija filma.

Jeanne Dielman

Autom kroz povijest filma: Po francuskom jugu

Prvi dani proljeća rezervirani su za naslov iz prošlogodišnjeg ciklusa Autom kroz povijest filma, koji je svojevremeno zapeo u prometu i nije stigao do Kinotekina platna. Riječ je o Četiri dana po Francuskoj, debitantskom dugometražnom filmu Jérômea Reybauda o tridesetogodišnjaku koji iz sigurnosti dugogodišnje veze bježi u niz intimnih avantura, vođen suvremenim dating aplikacijama i obećanjem slobode. Premijerno prikazan na Tjednu kritike u Veneciji, Reybaudov film poetična je

posveta erotskim lutanjima, obećanju novih susreta i neočekivanim razmjenama bliskosti i intimnosti, a kritika je hvalila njegovu neobičnu pripovjednu formu, profinjenu vizualnost, pronicljiva zapažanja o ljudskim odnosima te suptilnu ironiju i humor.

Noviteti: Kandidati za Oscara

Među Novitetima možete pogledati nekoliko kandidata za ovogodišnje Oscare: Zemlju nomada redateljice Chloé Zhao, dojmljivu priča o ženi koja se nakon gubitka posla pridružuje zajednici suvremenih nomada. Tu je i Još jedna runda Thomasa Vinterberga, humorna drama o učiteljima u krizi srednjih godina koji se upuštaju u neobičan eksperiment s alkoholom, te Minari Leeja Isaaca Chunga, dojmljiva drama o korejskoj obitelji u potrazi za američkim snom.

Domaće boje na repertoaru i dalje brani Nun of Your Business, izvrstan dokumentarni film Ivane Marinić Kragić, o djevojkama koje su pronašle ljubav na neočekivanom mjestu.

4 dana po Francuskoj

Matineja: Ljubimci na tajnome zadatku

Sljedeća subotnja matineja donosi Kućne ljubimce na tajnome zadatku, uzbudljivi animirani film Reinharda Kloossa o skupini kućnih ljubimaca koji će morati naučiti kako prevladati vlasite animozitete, ne bi li svoj grad spasili od zlonamjernih robota. Uz živopisne životinjske likove i sinkronizaciju na hrvatski jezik, zabava za najmlađe gledatelje je zagarantirana!

Baxter, Vera Baxter

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Novi roman, novi film pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Sukladno novim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka: www.kinokinoteka.hr

Komentari