NOVI planetarij program i izložba “Naš Mjesec” te 12. Međunarodni dan planetarija u Astronomskom centru Rijeka

148

Astronomski centar Rijeka predstavlja NOVI interaktivni planetarij program “Naš Mjesec” koji je prilagođen djeci uzrasta od četiri do devet godina. Ovaj zabavno edukativni program ima za cilj potaknuti dječju radoznalost, maštu, učenje i interes za prirodne zananosti, posebno za Zemljin prirodni satelit. Svečana prezentacija programa i prigodne izložbe održati će se 10. ožujka u 10 sati, uz prisustvo učenika Osnovne Škole Vežica i autorice dječjih ilustracija Lare Dežulović.

Više o programu Naš Mjesec:

Premda je Mjesec dio naše svakodnevnice i gotovo uvijek krasi nebo na Zemlji, malo je “vjernih promatrača” koji žele saznati više o njemu. Zato naši glavni likovi u ovoj prezentaciji – znatiželjni malci, Svemirko i Svemirka i njihovi ljubimci, kujica Beti i maca Laserka – otkrivaju sve o Mjesecu. Po čemu je različit, a po čemu je sličan Zemlji, uočavaju udarne kratere, mjene, faze i drugo lice Mjeseca.

Otkrivaju da je naš Mjesec jedino nebesko tijelo na koje je kročio čovjek, koliko je astronauta bilo, kako su bili obučeni, kako je izgledalo lansiranje, a kako spuštenje, što su sve na Mjesecu astronauti radili. Sve što su saznali o Našem Mjesecu, potaknulo je maštu i želju naše istraživačke četvorke da i oni odu na Mjesec. Jesu li u tome uspjeli, otkrijte i vi!

Autori:

Ideja: Andrea Cvitan

Autori teksta: Andrea Cvitan i Elio Janko

Programer: Elio Janko

Ilustrator: Lara Dežulović

svemirska putovanja

Više o izložbi:

Izložba sadrži dvadesetak ilustracija za djecu u tehnici uljanih boja na kartonu. Autorica je svojim “perom oživila” znatiželjne glavne junake – djevojčicu, dječaka i njihove kućne ljubimce – koji istražuju Kvarner, zvjezdarnicu i planetarij Astronomskog centra. Autorica je dobitnica nagrade za najbolju fotografiju 2016. godine pri natječaju “Most” Fotokluba Rijeka. Izložba dječjih ilustracija može se razgledati do 31. ožujka od ponedjeljka do subote od 10 do 22 sata.

Informacije o ilustratorici:

Ilustratorica likova programa za digitalni planetarij Naš Mjesec, oduvijek se zanimala za znanosti i umjetnost te se od djetinjstva voli kreativno izražavati. Iako nije umjetničke struke, u osnovnoj školi je pohađala izvannastavne likovne radionice i sudjelovala na nekoliko kreativnih natječaja (Izola, Slovenija). Kasnije nastavlja crtati i slikati te se samostalno usavršava.

– Ljubitelj je slobodnog penjanja, alpinizma i speleologije, te astronomije, a kad se odmara voli čitati knjige i provoditi vrijeme na kreativan način crtajući, slikajući, fotografirajući i svirajući gitaru.

– Članica je Fotokluba Rijeka, Akademskog astronomskog kluba – Rijeka, Riječkog alpinističkog kluba, Speleološke udruge Estavela

– Čime se bavi: po struci je magistar sanitarnog inženjerstva, zaposlena je u Luci Rijeka d.d. i doktorandica je pri Medicinskom fakultetu u Rijeci.

– Dobitnica je nagrade za najbolju fotografiju 2016. godine pri natječaju “Most” Fotokluba Rijeka.

astronomski centar rijeka

12. ožujka – Obilježavanje Međunarodnog dana planetarija

Cilj manifestacije je upoznati javnost sa svijetom planetarija, njihovoj svrsi – idealnim astronomskim učionicama i mjestima inspiracije svemirom, povezivanje planetarija na svjetskoj razini i upoznavanjem javnosti sa svjetlosnim onečišćenjem. To je ujedno 12. Međunarodni dan planetarija u Astronomskom centru Rijeka i 12. Međunarodni dan planetarija koji se obilježava u Hrvatskoj.

Krovna strukovna organizacija Međunarodna udruga planetarija (IPS) ističe već dugi niz godina programe planetarija Astronomskog centra kao najbolju praksu (https://www.ips-planetarium.org/page/AboutIDP) .

astronomski centar rijeka

JUTRO ZA DJECU I ODRASLE – Otkrivamo planetarij i Mjesec

9.00 – 10.00 sati – Naš Mjesec – Nova live prezentacija PLANETARIJ

  • 10 – 11 Besplatni dodatni program – istražionica Životinje u Svemiru
  • 11.00 – 12.00 sati – Zvjezdana igra 

 

VEČER ZA MLADE I ODRASLE – Otkrivamo planetarij, ljepote tamnog neba i glazbu pod kupolom planetarija

  • 18.00 – 19.00 sati Svijet planetarija (15 min) + Dalje od Sunca – redovne cijene, prezentiramo planetarij kao vremeplov

 

  • 19.00 – 20.00 sati  Potraga za tamom  (15 min) + VODIČ noćnim nebom, live prezentacija – PREZENTIRAMO OSNOVNU SVRHU PLANETARIJA – orijentacija na noćnom nebu + ljepote tamnog neba

 

  • 20.00 – 21.00 sati  Potraga za tamom (15 min) + Nebo ispod, live – redovne cijene – prezentiramo važnost SVJETLOSTI I OSJETILA VIDA/TELESKOPA

 

  • 21.00 -21:30 Besplatni dodatni program: Svemir i glazba – video instrumentalni performance i vođena orijenatacija po noćnom nebu (Park blizu planetarija uz dobre vremenske uvjete).

 

Za dječji program Životinje u svemiru zbog ograničenog broja sudionika potrebna je prethodna najava na broj telefona 051 455 700. Napomena: za sve programe preporučujemo prethodnu najavu i rezervacija mjesta.

Više o Međunadonom danu planetarija:

Manifestacija se prvi put obilježila 1991. godine u Italiji. Od 1995. godine obilježava se diljem svijeta s ciljem popularizacije planetarija i udruživanja strukovnih institucija, a tijekom dosadašnjih manifestacija Astronomski centar Rijeka u obilježavanje ove manifestacije uključio brojne istaknute suradnike: Riječka vokalna skupina Putokazi s a capella koncertom i glazbenim performansom, OŠ Turnić s radionicama za učenike viših razreda, Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić s origami radionicama za vrtićarce i osnovnoškolce nižih razreda, koncertna skupina Diamante Classics s Operetom među zvijezdama, njemački redatelj, scenarist i producent filmova za planetarije Peter Popp s predavanjem o produkciji filmova za planetarije, Francuska alijansa Rijeka s izložbom fotografija “Eloge de l’avenir/Hvalospjev budućnosti” te riječki umjetnik Ivo Matošić s likovnim radionicama za vrtićarce i osnovnoškolce nižih razreda.

L.B.

Komentari