Nova suradnja JGL Muzeja farmacije i Muzeja grada Rijeke povodom značajnog jubileja: Izložba za 750 godina hrvatskog ljekarništva

Posjetitelji će se do 9. siječnja 2022. u Palači šećera moći upoznati s brojnim povijesnim zanimljivostima iz područja farmacije

77

Na središnjem gradskom trgu u Trogiru vjerojatno je počela priča o ljekarništvu u Hrvatskoj, koje ove godine slavi 750 godina, a zbog čega je u Rijeci danas otvorena izložba „750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske“. Organizatori izložbe u riječkoj Palači šećera su JGL Muzej farmacije i Muzej grada Rijeke, a izložba će posjetiteljima približiti brojne zanimljivosti iz farmacije kroz protekla stoljeća.

„Farmacija je dala neporeciv doprinos ljudskoj civilizaciji i kulturi. Tijekom duge povijesti, lijekovi su se izrađivali isključivo u ljekarnama, a ljekarnički je laboratorij predstavljao pravu malu farmaceutsko-kemijsku tvornicu lijekova. Danas su, pak, izazovi i očekivanja od farmaceutske industrije, u ovom dramatičnom vremenu pandemije COVID-19, veći nego ikad i presudni za zdravlje naše civilizacije. S obzirom da JGL ove godine slavi 30 godina postojanja, a JGL Muzej farmacije danas obilježava uspješnu godišnjicu rada, smatramo se odgovornima odati počast ljekarnicima i farmaceutskoj struci“, kazao je Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a.

 

Da je ljekarništvo jedna od istaknutijih profesija, kojima se Hrvatska može ponositi, svjedoči, primjerice, jedan od ukupno šest segmenata izložbe, posvećen 120. obljetnici izdanja „Hrvatsko-slavonskog ljekopisa“. Radi se o prvoj farmakopeji na hrvatskom jeziku, koju je struka proglasila jednom od najkvalitetnijih u Europi. Izložba o 750 godina ljekarništva u Hrvatskoj je velik događaj i za muzeje, smatra Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke.

„Drago nam je da se ova izložba održava u našoj Palači šećera, a još nas više veseli da JGL Muzej farmacije slavi prvu godišnjicu svog uspješnog rada. Otvorenjem Palače i postavljanjem stalnog postava novije riječke povijesti, kao i otvorenjem JGL Muzeja farmacije, dobili smo važne muzejske kuće i bitno osnažili riječku muzejsku sliku. Priređivanjem ovakvih, specijaliziranih izložbi, u suradnji s uspješnim tvrtkama, poput JGL-a iz Rijeke, svi smo na dobitku. Ovo je izvrsna promocija struke, koja u Rijeci ima svoje predstavnike, a to je svakako i promocija našega muzeja u Palači, koji će, također, uskoro proslaviti prvu godišnjicu svoga rada“, naglasio je Dubrović.

muzej grada rijeke izložba 750 godina ljekarništva

 

Osim Trogira, doprinos povijesti ljekarništva dale su i ljekarne u Dubrovniku, Zagrebu i Rijeci, čiju će zanimljivu građu imati prilike upoznati svi posjetitelji izložbe. Prilika je to da se ocijeni doprinos ljekarni i razvoju sredina u kojima su djelovale kroz stoljeća.

„Ljekarnička baština Rijeke čini neodvojivi dio povijesti našega grada, ponajviše zato što su, uz svoju primarnu svrhu, ljekarne znatno pridonosile kulturi života i urbanoj arhitekturi proteklih stoljeća. Osnivanjem Muzeja farmacije je, na moderan, atraktivan i edukativan način, prikazana povijest, ali i važnost ljekarništva u Rijeci, a projekt predstavlja svojevrsnu sinergiju znanja, znanosti, gospodarstva i kulture, zbog čega je njegova vrijednost neprocjenjiva. Upravo zato mi je posebno drago što je izložba postavljena u obnovljenoj Palači šećera. Riječ je o atraktivno uređenom muzeju, posvećenom riječkoj povijesti, koja će svojom kvalitetom privlačiti brojne posjetitelje, goste, turiste i prijatelje našeg grada, a koji cijene kulturu, jednu od ključnih pokretača razvoja urbanoga turizma“, kazao je riječki gradonačelnik Marko Filipović, zaključivši kako su impozantnih 750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske, uz 30 godina JGL-a i prvi rođendan Muzeja farmacije uistinu poseban razlog za slavlje.

muzej grada rijeke izložba 750 godina ljekarništva

Autor izložbe je Marin Pintur, voditelj i kustos JGL Muzeja farmacije, a izložba će se moći razgledati do 9. siječnja 2022. godine.

muzej grada rijeke izložba 750 godina ljekarništva muzej grada rijeke izložba 750 godina ljekarništva muzej grada rijeke izložba 750 godina ljekarništva muzej grada rijeke izložba 750 godina ljekarništva muzej grada rijeke izložba 750 godina ljekarništva muzej grada rijeke izložba 750 godina ljekarništva muzej grada rijeke izložba 750 godina ljekarništva

DSC_0464 muzej grada rijeke izložba 750 godina ljekarništva

L.B.

Komentari