Noć muzeja u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci, u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi ove godine i online!

127
noć muzeja

U petak, 28. siječnja 2022.u Prirodoslovnom muzeju Rijekaod 18.00 sati do 00.00 sati, očekuje vas još jedna u nizu edukativnih, zabavnih i informativnih Noći muzeja. Uz besplatan razgled stalnih postava i dviju izložbi, pogledat ćete kroz digitalni prozor u Brod na Kupi.

Ove godine i Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi otvara vrata svog stoljetnog dvorca u kojem će posjetitelji bez naplate ulaza, samostalno ili stručno vođeni razgledati stalni postav i izložbu, te interpretacijski centar. Hoće li se i ovdje zaviriti u naš Muzej u Rijeci, potrebno je provjeriti u dvorcu koji će biti otvoren od 18.00 do 23.00 sata.
Posjet Muzeju u Rijeci i Kaštelu u Brodu na Kupi nadopunite posjetom Facebook društvene mreže @Prirodoslovni.muzej.Rijeka gdje će se odvijati zanimljiv online program.

Program u Prirodoslovnom muzeju Rijeka, Lorenzov prolaz 1, Rijeka

 • 18.00 – 00.00 sata: besplatan ulaz u Muzej za sve posjetitelje

Razgled stalnih postava i izložbi „Blago pod površinom Kvarnera – mekušci u kvarnerskom podmorju“, autorice Milvane Arko-Pijevac, te “Biljni svijet s obje strane zida” skupine autora: Marta Blažević, dr. sc. Željka Modrić Surina i dr.sc. Boštjan Surina.

 • 18.00 – 00.00 sata: digitalni prozor u sadržaje Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi.

Virtualni posjet izložbi „Zmije Hrvatske“ autora Griše Planinca i upoznavanje ovih skrovitih i tihih hladnokrvnih ljepotica.

 • 18.00 – 23.00 sati: edukativni kutak „Zmijuganje po muzeju“

Zabavna prirodoslovna avantura namijenjena najmlađim posjetiteljima ovogodišnje Noći muzeja u kojoj će upoznati zmije Hrvatske, pridobiti zmijsku iskaznicu i postati pravi stručnjaci. Kroz pustolovinu će otkriti kako napraviti preparat zmije, istražiti njihovu kožu pod lupom, a za kraj, uz pomoć balona pokušati podignuti papirnatu zmiju s tla.
Autorica i voditeljica: Anita Hodak

Program u Muzeju se izvodi sukladno mjerama i odlukama u vezi s pojavom bolesti COVID-19:

 • prilikom ulaska u prostor posjetitelj je dužan predočiti EU digitalnu Covid potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz o preboljenju, cijepljenju odnosno testiranju;
 • broj posjetitelja je ograničen na najviše 8 posjetitelja istovremeno;
 • vrijeme posjete je ograničeno na 20 minuta;
 • posjetitelji su obavezni nositi maske ili druga pokrivala za nos i usta (izuzev djece), dezinficirati ruke pri ulasku u muzej, održavati međusobni razmak od najmanje 2 metra te ne dodirivati površine koje nisu isključivo tome namijenjene.

Program u Kaštelu Zrinskih, Kralja Tomislava 1, Brod na Kupi

 • 18.00 – 23.00 sata: besplatan ulaz u Kaštel za sve posjetitelje

Razgled Interpretacijskog centra Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana, novog stalnog postava „Divljina s pogledom na more“ te izložbe “Zmije Hrvatske” autora Griše Planinca.

 • 18.00 sati, 20.00 sati, 22.00 sata: stručna vodstva

Dobrodošlica u Kaštel Zrinskih i upoznavanje s Interpretacijskim centrom i „Kulturno-turističkom rutom Putovima Frankopana“, voditeljica Klara Bukovac
Stručno vodstvo stalnim postavom „Divljina s pogledom na more“, voditelj dr. sc. Boštjan Surina

 • 18.00 – 23.00 sati: digitalni prozor u sadržaje Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Rijeci

Virtualni posjet stalnom postavu „Špilja – u mraku krškog podzemlja“ autorice Nadie Dunato Pejnović i otkrivanje detalja o izumrlom zastrašujućem vegetarijancu, videoprojekcija „Špilja“.

 • 18.00 – 21.00 sat: edukativni kutak „Zmijuganje po muzeju“

Zabavna prirodoslovna avantura namijenjena najmlađim posjetiteljima ovogodišnje Noći muzeja u kojoj će upoznati zmije Hrvatske, pridobiti zmijsku iskaznicu i postati pravi stručnjaci. Kroz pustolovinu će otkriti kako napraviti preparat zmije, istražiti njihovu kožu pod lupom, a za kraj, uz pomoć balona pokušati podignuti papirnatu zmiju s tla.
Autorica: Anita Hodak
Voditeljica: Marta Blažević

Program u Kaštelu se izvodi sukladno mjerama i odlukama u vezi s pojavom bolesti COVID-19:

 • prilikom ulaska u prostor Kaštela Zrinskih posjetitelj je dužan predočiti EU digitalnu Covid potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz o preboljenju, cijepljenju odnosno testiranju;
 • broj posjetitelja je ograničen na najviše 20 posjetitelja istovremeno;
 • vrijeme posjete je ograničeno na 30 minuta (osim u vrijeme organiziranog stručnog vodstva);
 • posjetitelji su obavezni nositi maske ili druga pokrivala za nos i usta (izuzev djece), dezinficirati ruke pri ulasku u muzej, održavati međusobni razmak od najmanje 2 metra te ne dodirivati površine koje nisu isključivo tome namijenjene.
Online program se odvija na Facebook stranici @Prirodoslovni.muzej.Rijeka, na poveznici kojoj pristupate klikom na gornji gumb „NOĆ MUZEJA 2022. – poveznica na online program“:
 • 18.00 sati: predstavljanje izložbe „Blago pod površinom Kvarnera – mekušci u kvarnerskom podmorju“

Izložbom „Blago pod površinom Kvarnera – mekušci u kvarnerskom podmorju“ Muzej predstavlja raznovrsnost oblika i boja ove važne skupine morskih organizama, koji su oduvijek svojom ljepotom plijenili pažnju čovjeka i njegovu želju za kolekcionarstvom. Zbirke mekušaca, posebno školjkaša, uz minerale, prve su prirodoslovne sustavno prikupljane zbirke upravo zbog svoje ljepote.
Autorica izložbe: Milvana Arko-Pijevac
Dizajn izložbe: Artis d.o.o
Fotografije izloženih predmeta i eksterijera: Marko Varljen
Fotografija mekušaca u prirodnom ambijentu: Marinko Babić
Multimedijski sadržaji: Borut Kružić
Ambijentalna glazba uz izložbu: Lado Bartoniček
Voditeljica marketinškog programa: Klara Bukovac
Izložba podržana od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

 • 19.15 sati: edukativni nagradni kviz „Nježno blago dubina“

Upoznajte beskralješnjake mekog tijela ovijenog plaštom koji su od davnina vrlo značajni u životu čovjeka. Koje se, pojedine, zanimljivosti kriju iza skupine ovih morskih organizama, mekušaca, saznajte kroz pitanja i odgovore u kvizu u kojem imate mogućnost osvojiti poklon paket Muzeja.
Autorice kviza: Klara Bukovac, Milvana Arko-Pijevac

 • 19.45 sati: Obiteljska radionica „Noćni šašavi znanstvenik“

Zabava u kućnom laboratoriju uz Prirodoslovni muzej Rijeka se nastavlja… Nova istraživačka tema su kristali. Oni su poput pahuljica snijega – jedinstveni i oblikom neponovljivi. Jeste li spremni da zajedno s ukućanima napravite unikatne raznobojne kristale? Zabavna znanost koja se krije iza pokusa jest što možete pojesti njegove rezultate. O, da! Postanite Noćni šašavi znanstvenici, otkrijte, istražite, fotografirajte i podijelite u na Facebook mreži Muzeja vaše uspješne kristalne čarolije.
Autorica: Anita Hodak
Ruke pomagačice: Mara i Lena

 • 20.00 sati: predstavljanje izložbe „Zmije Hrvatske“

Izložba „Zmije Hrvatske“ obuhvaća predstavnike faune zmija Gorskog kotara i Hrvatske, uz pregled osnovnih činjenica  o njihovoj biologiji. Temom izložbe se razvija osjećaj povezanosti s prirodom, uživanje u ljepoti pojavnosti prirodnih oblika živih organizama, u ovom slučaju zmija, kao i razbijanje predrasuda o zmijama. Ujedno se potiče svijest o važnosti očuvanja prirodne baštine našeg gorskog područja i potrebe njene zaštite.
Autor izložbe: Griša Planinc
Autori fotografija: Tomaž Jagar, Erika Ostanek, Griša Planinc, Mladen Zadravec
Organizacija izložbe: dr.sc. Boštjan Surina, dr.sc. Željka Modrić Surina
Dizajn izložbe: Branko Lenić
Edukativni program: Anita Hodak, dr. sc. Željka Modrić Surina
Voditeljica marketinškog programa: Klara Bukovac
Izložba podržana od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije.

 • 21.00 sati: edukativni nagradni kviz „Bezopasni zmijokviz“

Koja li se sakriva u krošnjama drveća, koja noću luta, a koja se u obrani napuhuje – neka su od pitanja o ljuskastim gmazovima izduženog tijela na koja odgovore možete saznati na izložbi „Zmije Hrvatske“ ili u kvizu gdje možete osvojiti poklon paket Muzeja. Zzzzaigrajte ga!
Autori kviza: Klara Bukovac, dr. sc. Željka Modrić Surina, dr. sc. Boštjan Surina

L.B.

Komentari