Noć kazališta: u Zajcu predstavljena vremenska kapsula

80

Kiša nije spriječila brojne posjetitelje koji su odlučili u subotu u 17 sati posjetiti Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca.

Katarina Mažuran Jurešić, voditeljica programa razvoja publike, predstavila je program Vremenske kapsule. Od zanimljivih detalja poput najstarijeg plakata izloženog u atriju, preko bogate službene i takozvane emocionalne arhive, te digitalnog panoa na kojem posjetitelji mogu sami saznati više o ovom programu, Jurešić je zapravo prvenstveno pozvala građane da sami obogate ovaj projekt. I sebe njime.

Naime, bilo da je riječ o starijim, dugogodišnjim posjetiteljima kazališta koji čuvaju brojne uspomene, o mladim ljudima koji tek razvijaju ljubav prema kazalištu ili čak o onima koji žele progovoriti o tome zašto oni ili njihovi prijatelji možda ne idu u kazalište – svi su i više nego dobrodošli dati svoj doprinos i još se mogu prijaviti za sudjelovanje.

Neke je posjetitelje predstavljanje baze članaka u kojoj će biti dostupni podaci o predstavama od 1964. godine do danas, a koju je predstavio Ervin Mičetić, već ponukalo da podijele svoja iskustva s posjetima kazalištu.

Zanimljivo je što su posjetitelji mahom sjećanja na kazalište vezali uz modu, pa su tako posjetiteljice većinom navele sjećanja na to kako su ih majke kao djevojčice ”tjerale” da se dotjeraju za odlazak na predstavu, no priznale su i da im nije teško padalo vidjeti dotjerane posjetitelje, pogotovo muškarce s kravatama.

Jedna se posjetiteljica prisjetila kako je kao djevojčica zaplakala uz Aidu, a brojni okupljeni nisu pred svima na licu mjesta htjeli podijeliti svoje uspomene, no zato su se prijavili za snimanje za vremensku kapsulu koja će biti otvorena tek za 100 godina, što – podsjećamo – i vi još možete učiniti!

Ljubitelji kazališta, ne propustite priliku da nasmijete i/ili ganete neke buduće ljubitelje kazališta. Ne sumnjamo da će ih biti i za 100 godina.

 

 

Komentari