“Nikola Šubić Zrinjski” u autentičnom ambijentu bakarskoga kaštela

92
nikola šubić zrinski bakar

Sinoć u autentičnom ambijentu bakarskoga kaštela uprizorena je koncertna izvedba odabranih prizora iz opere „Nikola Šubić Zrinjski“, Ivana pl. Zajca, na najljepšoj, i za ovaj koncert najprimjerenijoj pozornici. Kulturno-umjetnička udruga Sklad je, ovakvim odabirom Zajčeva znamenitoga djela, vrlo uspješno organizirala događaj koji dostojno obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te ujedno i 145. obljetnicu Udruge.

Brojni posjetitelji, u opuštenom, ali svečanom ozračju, imali su priliku uživati u prekrasnoj glazbi u izvedbi vrhunskih hrvatskih opernih pjevača

Predsjednica KUU Sklad, Dunja Vladislović, vodila je program, a prigodnim riječima i čestitkama obratili su se gradonačelnik Grada Bakra i saborski zastupnik Tomislav Klarić i u ime župana PGŽ Zlatka Komadine, predsjednik Kulturnoga vijeća PGŽ Igor Vlajnić.

nikola šubić zrinski bakar

Brojni posjetitelji, u opuštenom, ali svečanom ozračju, imali su priliku uživati u prekrasnoj glazbi u izvedbi vrhunskih hrvatskih opernih pjevača: Roberta Kolara u naslovnoj ulozi Nikole Šubića Zrinjskog, nacionalne prvakinje, Kristine Kolar u ulozi njegove žene Eve, Vanje Zelčić u ulozi Jelene i Marka Fortunata u ulozi Juranića, Jeleninog zaručnika.  Ovom vrhunskom  solističkom timu pridružio se i Ženski zbor Sklad, a program je korepetirao maestro Igor Vlajnić, koji je pripremio siže cjelokupne radnje opere radi povezivanja arija u cjelinu, a čitali su ga Dunja Sabljar i Mladen Cvijanović.

nikola šubić zrinski bakar

Herojstvom, domoljubljem i ponosom prožeta je svaka arija opere, a posebno stih koji Zrinjski zapjeva u finalu opere: „Za Domovinu mrjeti kolika slast, prot dušmaninu, mora on, mora past“, naglašava značaj i važnost Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja.

U realizaciji ovoga projekta, uz KUU Sklad, sudjelovali su: Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada Bakra, Gradska straža Bakar, Udruga Bakarska žena, Udruga Bakarska gospoda i kapitani, Dobrovoljno vatrogasno društvo Bakar, a financijsku podršku pružili su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Bakar i TZ Grada Bakra.

Foto: Miljenko Šegulja

L.B.

Komentari