Nigdi uz deltu Ričine – Vikend posvećen Rječini: vodene izložbe, koncerti, radionice i šetnje

102
Bjelonogi rak i Primorska pastrva, zaštićene vrste Rječine
Foto: Marinko Babić

Nakon četiri kvartovska festivala koji su oživjeli Kantridu, Zamet, Mlaku i Pećine s više od četiri tisuće posjetitelja, riječki Urbani separe pažnju usmjerava na Rječinu. Drugo u nizu događanja zakazano je za ovu nedjelju, 5. studenog, a nudi pregršt besplatnih aktivnosti na i oko mjesta gdje Rječina susreće Jadransko more. Događanje pod nazivom ‘Nigdi uz deltu Ričine’ slavi našu jedinu rijeku kroz veliku izložbu, nesvakidašnji koncert i rukotvorne radionice na Delti, kao i kroz ekspediciju gradskom i netaknutom prirodom kanjona Rječine.

Nedjelja na Delti

Riječka Delta prostor je burne povijesti i spore sadašnjosti, ali i zaboravljenog ušća jedne rijeke. Nedjelja pred nama donosi niz aktivnosti u zgradi ex IVEX, na adresi Delta 5. Okosnicu događanja predstavlja izložba ‘Park prirode Ričina’ koju je moguće posjetiti u nedjelju od 13 do 18 sati, uz svečano otvaranje u 15 sati. Izložba će ovaj industrijski prostor privremeno pretvoriti u cijeli vodeni tok, od izvora do ušća. Prostorna instalacija, imitirajući tok rijeke, ponaša se kao karta Rječine velika gotovo stotinu kvadratnih metara, donoseći informacije o flori i fauni, njenim mjestima i ljudima, problemima s kojima se riječka rijeka nosi, ali i potencijalima koje čuva. Izložba donosi i jedinstvene fotografije Zorice Zoretić te podvodnog snimatelja Marinka Babića, ljubitelja Rječine koji iz različitih perspektiva dokumentiraju bogatu prirodu unutar i oko njenih voda. Izložba ostaje otvorena i u ponedjeljak i utorak, 6. i 7. studenog od 17 do 20 sati

U sklopu nedjeljnog programa posjetitelji su pozvani pridružiti se i zajedničkom kuhanju palente kumpirice koje će trajati od 15 do 17 sati. Izvedba majstorske folklorne skupine KUD-a Zvir iz Jelenja zakazana je za 16:30 sati, a prirodno će se preklopiti s glazbenim nastupom Lovre Mirtha, zapaženog riječkog jazz pjevača koji kroz improvizaciju sjedinjuje zvukove soula, atmosferične elektronike i naslaganih vokalnih motiva. Nesvakidašnji koncert započet će u 17 sati.

Aktivan uvod u nedjeljni program predstavljaju radionice koje nas uče kako od resursa uz i oko rijeke napraviti nešto potpuno novo. Radionica ‘Terarij s Ričine’ donosi izradu terarija nadahnutih prirodnom ljepotom ruševina mlinova Rječine i njihovih zelenih stanovnika. Sudionici će imati priliku kreirati samoodrživi ekosustav s odabranim biljkama te učiti o njezi terarijskog bilja o kojem će nastaviti brinuti kod kuće. Radionica ‘Bojadisanje’, tehnike bojanja tkanine uz pomoć biljaka, otkriva zaboravljena znanja kroz izradu jedinstvenih platnenih ruksaka. Obje radionice održat će se u terminu od 13 do 15 sati, ove nedjelje. Prijave na radionice zaprimaju se na e-mail prijave@urbanisepare.org uz naznaku imena i broja polaznika.

Subota od Hartere i Žaklja do Orehovice i Trsata

Za one željne upoznavanja svih tajni kanjona Rječine, PD Kamenjak poziva na mokru ekspediciju –  planinarsku šetnju od centra grada, kanjonom do Orehovice i Trsata. Šetnja u trajanju od tri sata polazak će imati s riječkog Konta, u subotu 4. studenog u 10 sati ujutro. Aktivna grupa ‘istraživača’ upoznat će prostor bivše Tvornice papira, zelenih ruševina mlinova, nabujale Rječine te planinarskih staza uz Orehovicu do Trsata. Prijave za šetnju zaprimaju se na e-mail prijave@urbanisepare.org uz naznaku imena i broja posjetitelja, koje se savjetuje da obaveznu ponesu dobru obuču, čarape viška, bocu vode i nešto za prigristi.

Što je Park prirode Ričina?

Riječka jedina rijeka, zanemarena Rječina, najnoviji je (izmišljeni) park prirode u zemlji. Prostor prirodne ljepote u kojem je ljudska aktivnost dozvoljena, no bez narušavanja sklada svega prisutnog. Kultivirano područje s naglašenim krajobraznim, odgojno-obrazovnim, kulturno-povijesnim i turističko-rekreacijskim vrijednostima. Svaki park prirode nastoji interpretirati i valorizirati svoju bogatu baštinu. To čini i ovaj. U Parku prirode Ričina ulice postaju planinarske staze, nogostupi odmarališta, a potporni zidovi vidikovci. Specifičnosti Rječine postaju endemske vrste o kojima se aktivno skrbi. On ukazuje na prirodne, kulturne, društvene, urbanističke i sve druge potencijale života i bivanja uz rijeku.

S obzirom da projekt PP Ričina do kraja 2023. godine donosi niz besplatnih aktivnosti, Urbani separe poziva na prijavu na ‘newsletter’ slanjem e-maila na prijave@urbanisepare.org

Komentari