Ni jaka bura nije omela obilježavanje 16. Dana mimoza

363
dan mimoza rijeka

U Narodnoj čitaonici – Gradska knjižnica Rijeka, obilježen je 16. Dan mimoza, nacionalni dan prevencije raka vrata maternice, bolesti koja se uspješno može prevenirati i zaustaviti, u protivnim kod određenog broja žena ima smrtan ishod. Cilj ove dugogodišnje akcije, koju provodi Liga protiv raka Primorsko-goranske županije, je podići svijest o ovoj bolesti i načinima njene prevencije. U sklopu akcije bila je organizirana i tradicionalna prodaja mimoza, koje su svojim koloritom i mirisom ispunile prostor Narodne čitaonice. Prihod od prodaje po simboličnim cijenama, usmjeren je za daljnji rad Lige, a posjetitelji su na licu mjesta mogli dobiti medicinske savjete i stručnu podršku.

dan mimoza rijeka
doc. dr. sc. Marko Klarić, Silvija Hunjadi Korošec, prof. dr. sc. Alen Ružić, prof. dr. sc. Goran Palčevski, prim. dr. sc. Ira Pavlović Ružić, dr. med., prof. dr. sc. Renata Dobrila Dintinjana, Karla Mušković, dr. med.

Doktorica prim. dr. sc. Ira Pavlović Ružić, predsjednica Lige protiv raka PGŽ-a, tom prilikom je izjavila: „Funkcija Lige protiv raka je promocija zdravlja i borba protiv raka i to prvenstveno edukacijom, a potom i promocijom kvalitetnog načina življenja. Današnja akcija posvećena je raku vrata maternice, bolesti od koje niti jedna žena ne bi smjela oboljeti jer se rak vrata maternice redovitim ginekološkim pregledima može otkriti prije nego što uopće nastane. Stoga pozivamo žene da idu na redovite ginekološke preglede, najbolje jednom godišnje. Ako znamo da jedna trećina žena kod nas ne ide uopće na preglede kod ginekologa ili ide samo onda kada je trudna, jasno je da na edukaciji o prevenciji treba sustavno raditi.

Ovdje govorimo o HPV virusu, odnosno skupini virusa koji u više od 99 % slučajeva izaziva rak vrata maternice, a mi u Hrvatskoj imamo besplatno, kvalitetno cjepivo koje našu djecu od sedmog razreda osnovne škole nadalje može zaštititi da se nikad ne zaraze HPV virusom. Činjenica je da se 90 % populacije zarazi HPV virusom, a da pri tom ne dobiju svi rak. Međutim, jedna mala grupa nikad ne preboli HPV virus i kod njih nastupaju promjene koje u konačnici dovode do karcinoma vrata maternice i upravo njih želimo zaštititi. Osim djevojčica na cijepljenje pozivamo i dječake, jer oni mogu dobiti karcinom čmara, penisa, ždrijela, ali isto tako i biti prenosioci HPV virusa.”

dan mimoza rijeka
Zajednička fotografija medicinara i volontera, 16. Dan mimoza

Kako je naglasila doktorica Helena Glibotić Kresina, koordinatorica Nacionalnog programa prevencije raka vrata maternice iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, Odjel za javno zdravstvo, HPV virus je uzročnik raka vrata maternice 99,7% , ali i raka penisa, ždrijela, čmara i stidnice, dakle nije ograničen samo na žensku populaciju.

„Danas smo se okupili jer obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, poznatiji kao Dan mimoza. To je karcinom koji se vrlo lako i na vrijeme može otkriti redovitim odlaskom žena na ginekološki pregled, odnosno uzimanjem PAPA-obrisa. Isto tako postoje i prave mjere prevencije zahvaljujući kojima nećemo dobiti karcinom izazvan ovim virusom, a to je cijepljenje djevojčica i dječaka od sedmog razreda nadalje. Stoga Odjel za školsku medicinu u sklopu svojih aktivnosti vrši zdravstvenu edukaciju učenika osnovnih i srednjih škola, a isto tako s roditeljima učenika osmih razreda i ostalih ciljnih grupa provode se roditeljski sastanci, gdje se roditelji informiraju o mogućnostima cijepljenja. Upravo se cijepljenjem smanjuje mogućnost infekcije od onkogenih tipova HPV virusa koji uzrokuju malignu transformaciju, odnosno pojavu karcinoma“, izjavila je doktorica Glibotić Kresina.

dan mimoza rijeka
I ove godine akciju su podržali građani kupnjom mimoza

S obzirom na to da je na Korzu puhala jaka bura, a već tradicionalni štand iz istih razloga bilo nemoguće postaviti, Narodna čitaonica bila je sretno rješenje za okupljanje medicinara, volontera i građana, a svemu je nadogradnja bila pozitivna energija, edukacija te humanitarna prodaja iskričavo žutih i mirisnih mimoza.

Autor: D.P.

Komentari