Neobično natjecanje ‘Prompt Battle’ ove subote u Rijeci

165
PROMPT BATTL
Foto: Bernadette Geiger

Proučavanjem strelovitog razvoja modela strojnog učenja i njihove sposobnosti transformiranja teksta u kvalitetne slike, berlinski umjetnici i predavači na Sveučilištu za tehnologiju i ekonomiju u Dresdenu, Sebastian Schmieg i Florian A. Schmidt, sa svojim su studentima dizajna 2022. godine osmislili i pokrenuli seriju natjecanja u generiranju slika pomoću tekstualnih naredbi, naziva Prompt Battle.

U natjecanju sudjeluje osam sudionika, koji po kup-sustavu igraju jedan protiv drugog na dvije dobivene runde. Ispred svakog natjecatelja je računalo povezano s velikim ekranom kako bi publika mogla pratiti cijeli proces, dok im voditelj zadaje zadatke prema kojima u roku od jedne minute trebaju proizvesti sliku unošenjem tekstualnih naredbi u platformu DALL·E 2. Završetkom svake runde, mjere se reakcije publike i pobjednik je onaj koji dobije najbučniji pljesak. Pobjednici pojedinačnih susreta u prvom krugu prolaze u polufinale, nakon kojeg slijedi finalni okršaj.

PROMPT BATTLE
Foto: Pieter Kers

Nakon više od dvadeset održanih natjecanja na umjetničkim festivalima i drugim programima diljem Europe (transmediale, Berlin; IMPAKT festival, Utrecht; Beta Festival, Dublin; Ars Electronica, Linz; Chaos Communication Congress, Hamburg, itd.), događaj uskoro prvi puta stiže i u Hrvatsku – točnije, u Rijeku.

U organizaciji udruge Drugo more, riječki Prompt Battle održat će se u subotu, 24. veljače u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka), s početkom u 19 sati.

Iako su natjecatelji već odabrani, organizatori pozivaju sve zainteresirane da u svojstvu publike prisustvuju događaju i u konačnici odluče o pobjedniku ovog nesvakidašnjeg događaja. Ulaz je slobodan.

Povijest stvaranja slika bogata je primjerima novih tehnologija koje uzrokuju nagle promjene u potrebnom vremenu, novcu i vještinama u proizvodnji visokokvalitetnih slika koje predstavljaju duh vremena. Od fotoaparata malog formata, preko polaroida, do današnje sveprisutnosti digitalnih fotoaparata i alata za digitalno uređivanje i objavljivanje, naočigled je postupno postalo lakše i jeftinije izrađivati sliku svijeta. Pojavom onoga što neki sada nazivaju „promptizmom“ – svojevrsnog umjetničkog pokreta u kojem umjetničku vještinu zamjenjuje sposobnost kreiranja tekstualnih naredbi (promptova) za neke od postojećih alata koji koriste umjetnu inteligenciju za generiranje slika – neupitno je dosegnuta još jedna takva točka preokreta.

Komentari