Neboderi – grad među oblacima: Pridružite se vodstvu, izložbi i prezentaciji projekta

24

U organizaciji Sekcije, Rijeke 2020, Društvo arhitekata Rijeka i zajednice Slatko i slano, u subotu,  4. srpnja dođite poslušati priču o riječkim neboderima, saznajte kako aktivirati svoj krov, a na kraju ponesite uspomenu u obliku fotografije ili crteža sa radionice skiciranja gradskih vizura.

Na vrhu nebodera na Kozali, na adresi Ante Kovačića 6, održat će se razgledavanje krovnih terasa uz vodstvo izložbom i prezentaciju projekta „Neboderi: Grad među oblacima“. Vodstva su limitirana na 20 osoba koji prijavom putem online obrasca dobivaju termin u kojem mogu pristupiti krovu. Planirana su dva vodstva za zainteresiranu javnost (u 10:00 i 19:00), te jedno vodstvo namijenjeno isključivo zainteresiranim predstavnicima zgrada ili mjesnih odbora (u 11:00).

„Neboderi: Grad među oblacima“ projekt je riječke Sekcije nastao 2017. na Rastočinama, a ove se godine širi na krovove stambenih tornjeva Kozale. Neboderi su snažan dio riječke urbanosti, oni su gradske ikone o kojima znamo malo. Neizbježni su, a često zanemareni. Projektu je cilj doprinijeti kvalitetnijem životu u neboderima uz upoznavanje javnosti s temom gradnje ovih stambenih kolektiva i problematikom koju nose. Pritom kroz projekt pokušava se odgovoriti na pitanja poput: Zašto su neboderi nastali? Kako se danas u njima stanuje? Na koje načine možemo podići kvalitetu života u neboderima?

Cilj događanja je upoznati zainteresirane sa projektom „Neboderi: Grad među oblacima“, podijeliti dosad prikupljena znanja i prezentirati moguće scenarije korištenja krovova jer, primjerice, krovovi nebodera mogu postati vrtovi za začinsko bilje, prostori za rođendanska slavlja ili pak mjesta za književne večeri i druge kulturne sadržaje. Novoformirani prostori ponajprije su namijenjeni novom obliku suživota svih stanara nebodera, ali se u posebnim terminima mogu otvarati i za zainteresiranu javnost kako bi građanima i građankama Rijeke omogućili posve nov pogled na njihov grad – pogled na grad među oblacima, poručuju organizatori.

Program se provodi u suradnji Sekcije Društva arhitekata Rijeka i DeltaLaba (Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci), kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u sklopu programskog pravca Slatko i slano (Sweet & Salt).

PROGRAM DOGAĐANJA
subota, 4.7.2020.
termini vodstava za zainteresiranu javnost: 10:00 i 19:00
termin vodstva za predstavnike zgrada ili mjesnih odbora: 11:00

IZLOŽBA ‘Neboderi nekad i sad’
Vodstvo po krovu je zamišljeno kao pregled nastanka osam odabranih riječkih nebodera. Izložbom su obuhvaćeni neboderi iz planiranih riječkih naselja: Gornja Vežica, Sušak/Podvežica, Kozala, Rastočine, Turnić, Podmurvice, Zamet i Kantrida. Predstavljena arhivska građa poput nacrta i starih fotografija rezultat je istraživanja u Državnom arhivu grada Rijeke i Muzeju grada Rijeke. Neki od predstavljenih autora i autorica, kao što su Igor Emili i Ada Felice Rošić, pripadaju najznačajnijim riječkim arhitektima druge polovice 20. stoljeća.

PREZENTACIJA PROJEKTA ‘Aktiviraj svoj krov’
Uz izložbu, imat ćete priliku vidjeti i kako krovovi mogu izgledati u budućnosti. Prikazom različitih scenarija korištenja saznat ćete kako aktivirati svoj krov kroz aktivnosti u rasponu od druženja stanara do apliciranja principa energetske učinkovitosti.

RADIONICA SKICIRANJA
Krovovi riječkih nebodera pružaju specifične poglede na grad i Kvarnerski zaljev. Kako bi trajno zabilježili ove trenutke među oblacima, uz pomoć jednostavne metode skiciranja preko folije, kao suvenir sa krova, ponijet ćete crtež vizure grada. Za one manje sklone crtanju osigurali smo fotografiranje polaroid fotoaparatom.

Vodstvo kreće od ulaza u neboder na adresi Ante Kovačića 6, potom se zajednički penje na krov. Događaj je organiziran u dva termina za građanstvo: jutarnji u 10:00 i večernji u 19.00. Treći termin u 11:00 sati namijenjen je predstavnicima stanara i mjesnih odbora zainteresiranih za provedbu projekta.

Zbog ograničenog broja posjetitelja, molimo vas da se na odabrani termin vodstva prijavite putem linka: https://forms.gle/6xdR6izHMaK5Zv2S8

Za više informacija možete se obratiti Morani Matković, voditeljici programskog pravca Slatko i slano putem e-maila morana.matkovic@gmail.com.

Komentari