“Najbolji od najboljih” filmova do kraja lipnja u Ljetnom Art-kinu

6

Ljetne vrućine lipanjskih večeri izmamile su na otvoreno riječko Art-kino koje od 17. do 30. lipnja pod zvjezdanim nebom donosi ciklus Najbolji od najboljih, retrospektivu najgledanijih filmova sezone. Tako publika (još jednom) ima priliku pogledati najbolje
od programa u Ljetnom Art-kinu, u dvorištu Samostana Gospe Lurdske u koje se ulazi kroz kino, tijekom večeri do kraja lipnja u 21 sat i 30 minuta.

Nakon otvaranja ciklusa 17. lipnja domaćom uspješnicom Koja je ovo država Vinka Brešana koja je danima punila veliku dvoranu Art-kina, a u tragikomičnom ključu govori o svim apsurdima našeg društva, na velikom platnu Ljetnog Art-kina slijedi prikazivanje prvog hrvatskog zombie hita Posljednji Srbin u Hrvatskoj Predraga Ličine (19. lipnja). Potom je na rasporedu višestruko nagrađivani dokumentarni film Srbenka Nebojše Slijepičevića (21. lipnja) koji, kroz priču o jednoj kazališnoj predstavi u Rijeci, donosi sakrivenu traumu riječke djevojčice koja se tijekom odrastanja nosi s činjenicom da je srpske nacionalnosti. Srbenka je, među ostalima, osvojila nagrade na filmskim festivalima u Cannesu i Sarajevu, nagradu „Doc Alliance” te “Vladimir Nazor”, najvišu državnu nagradu na području kulture i umjetnosti koju dodjeljuje Republika Hrvatska.

Slijedi poljski film godine, ljubavna drama Hladni rat velikog Pawela Pawlikowskog (23. lipnja) koja donosi strastvenu ljubavnu priču u doba Hladnog rata između dvoje ljudi različite društvene pozadine i temperamenta, nepomirljivo drugačijih, no istovremeno posve osuđenih jedan na drugog. Hladni rat priskrbio je svom autoru nagradu u Cannesu za najbolju režiju. O pasjim vrućinama ljeta ima štošta za reći i urbani vestern Dogman talijanskog redatelja Mattea Garronea (24. lipnja) koji gledatelje vodi na jug Italije gdje vlasnik salona za uređivanje pasa želi vratiti svoje dostojanstvo u kriminalnom miljeu okolice Napulja. No surova stvarnost, za razliku od njegovih ljubimaca, ujeda sa svih strana.

Ciklus Najbolji od najboljih ne bi bio moguć bez nevjerojatno dirljive i tople japanske obiteljske drame Obiteljske veze koju potpisuje izuzetni Hirokazu Kore-eda (26. lipnja), ovjenčane Zlatnom palmom na prošlogodišnjem festivalu u Cannesu. Siromašna i velika obitelj sitnih kriminalaca (po nuždi) uvukla se u srca gledatelja širom svijeta, u filmu kojem se vrijedi iznova vratiti. Jedna od filmskih miljenica protekle sezone bila je i nagrađivana britanska dvorska komična drama Miljenica grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa (28. lipnja) koja donosi pomaknutu priču o nesposobnoj britanskoj kraljici Anni i njenim najbližim
dvorskim damama. Glumice Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz osvojile su lovorike publike i kritike za svoje nastupe, čiji je trijumf svakako i nagrada Oscar koja je otišla u ruke Colman (za glavnu ulogu) i Weisz (za sporednu ulogu).

Od lipnja se opraštamo uz dva provokativna horor trilera: novi film Larsa von Triera, Kuća koju je izgradio Jack (29. lipnja) o serijskom ubojici čiju priču pratimo iz njegove perspektive i Mi (30. lipnja), Oscarom nagrađenog redatelja Jordana Peela, autora hita Bježi!, o maloj afroameričkoj obitelji koja se nađe na meti okrutnih neznanaca koji izgledaju kao njihovi dvojnici.

Projekcije u Ljetnom Art-kinu održavat će se svaku večer u 21 sat i 30 minuta u dvorištu Samostana Gospe Lurdske u koje se ulazi kroz kino, a u slučaju lošeg vremena u dvorani Art-kina.

Komentari