Najavljeni 15. Dani antifašizma u Opatiji, a tema je “Zašto antifašizam danas?”

107
15 dani antifašizma

15. Dani antifašizma u Opatiji s radnim naslovom „Zašto antifašizam danas?“ održat će se od 6. do 8. ožujka u Vili Antonio. Program manifestacije na konferenciji za novinare predstavili su organizatori: predsjednik UABA-e Opatija Bruno Starčić, tajnica UABA-e Suzana Ivaničić, počasni predsjednik i utemeljitelj manifestacije Oleg Mandić, ravnatelj Gimnazije Eugena Kumićića Boris Barbarić i dr. sc. Sanja Simper, profesorica povijesti u opatijskoj gimnaziji te gradonačelnik Fernando Kirigin.

“Iznimno sam zadovoljan što se tradicija održavanja Dana antifašizma u Opatiji nastavlja. Antifašizam je važan dio povijesti našega naroda, što trebamo isticati i biti ponosni jer je na antifašističkom temelju nastala i moderna Republika Hrvatska. Antifašističke vrednote temelj su i Statuta Grada Opatije, kao i svih demokratskih društava moderne Europe kojoj pripadamo. Jednako tako, važno je odgajati mlade generacije u duhu tolerancije i ravnopravnosti među ljudima. Naša opatijska Gimnazija Eugena Kumičića od samoga početka održavanja Dana antifašizma aktivno je uključena u manifestaciju, na čemu ravnatelju i profesorima posebno zahvaljujem”, kazao je gradonačelnik Kirigin.

15. Dani antifašizma počinju Danom za mlade 6. ožujka u Vili Antonio od 12 sati predstavljanjem rezultata ankete o antifašizmu provedene u opatijskim srednjim školama i osnovnoj školi. Bit će predstavljen i projekt Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka „Reci NE neofašizmu“.

Drugi dan, 7. ožujka, donosi večer filma na kojoj će od 17 sati biti prikazan film goranskog redatelja dokumentarnih filmova Rasima Karalića „Sjećanja na Kampor“ iz 2012. godine. Nakon projekcije bit će održana panel rasprava s autorom uz moderiranje Nevena Šantića.

Ovogodišnji Dani antifašista završavaju 8. ožujka uz okrugli stol „Zašto antifašizam danas?“ od 17 sati. O ugroženost suvremene demokracije i načinima otpora novom barbarstvu govorit će Zoran Pusić i dr. sc. Željko Bartulović s riječkog Pravnog fakulteta uz moderatora Nevena Šantića.

Počasni predsjednik Opatijske UABA-e Oleg Mandić, na konferenciji za novinare, prisjetio se začetaka ove važne opatijske manifestacije koju su inicirali profesorica Tanja Matetić i on, upravo s ciljem da se ne zaborave neki iznimno važni trenuci hrvatske antifašističke povijesti, ali i da svi građani budi osviješteni kako je svaki oblik fašizma zlo i poguban za zdravi razvoj društva.

Komentari