Najavljen Noćni marš za Osmi mart – Organizatorice poručuju: Slobodne budite!

108
Noćni marš 2023
Foto: Tanja Kanazir

Inicijativa Građanke i građani Rijeke, Studentski kulturni centar te udruge LORI, PaRiter  i SOS Rijeka u petak 8. ožujka pozivaju na Noćni marš za Osmi mart, Međunarodni dan žena. Pod geslom Slobodne budite, pozivaju na marš od platoa ispred hotela Continental u 18 sati pa sve do Jadranskog trga gdje će se održati prosvjedni program.

Organizatorice Noćnog marša pozivaju na marširanje kao iskaz nezadovoljstva stanjem ženskih prava u Hrvatskoj te podvlače da rodna neravnopravnost, bez obzira na očite i manje očite razlike, uloge i položaje, opstaje u našem društvu. Ona se očituje kroz nejednaku distribuciju moći, nejednake uvjete rada i preopterećenost žena kućanskim i emotivnim radom, kroz normative, vrijednosti i očekivanja. Navode kako je u riziku i odnos žena prema vlastitom tijelu i seksualnosti te kao konkretan primjer podsjećaju na recentnu aferu brisanja vanjskog dijela ženskog spolnog organa iz udžbenika.

Nejednakosti svjedočimo i u javnim politikama koje često nisu rodno osviještene. Najradikalniji primjeri oni su iz domene (ne)zaštite ženskih života i pristupa zdravlju, ali i iz domene socijalne skrbi. Kad se pak već nađu u poziciji žrtava nasilja i za zaštitu traže državu, država najčešće štiti nasilnika, a muškarci na pozicijama moći govore da je obiteljsko nasilje privatna stvar.

noćni marš u rijeci

Organizatorice na marš pozivaju u ime svih onih žena iz prošlosti koje su odbile prihvatiti status quo, koje su izborile osam sati rada i osam sati odmora, koje su zagovarale jednaku plaću za jednak rad, koje su osnivale sigurne kuće i u vrijeme ratova spašavale žrtve silovanja i drugih oblika nasilja. Pozivaju na marš i u ime onih koje su se borile protiv fašizma te onih koje su žene podučavale vlastitom tijelu i seksualnosti. Marširat će se i za sve anonimne žene čije se glasove i dan-danas pokušava ušutkati, a bore svakodnevnu bitku s patrijarhatom. Marširat će i za one koje nisu svjesne važnosti feminizma i koje misle da je to nepotrebno. Organizatorice svima njima poručuju – uz vas smo!

Akciju podržava Zaklada SOLIDARNA kroz Fond za žene u sklopu Programa za razvoj civilnog društva.

Komentari