Najavljen Mentalfest 2023: Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo

120
mentalfest

Bogatim i raznolikim programom od 9. do 16. listopada u Rijeci i Opatiji se održava osmi po redu Mentalfest – Festival mentalnog zdravlja, pod sloganom „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“.

Dom za odrasle osobe Turnić, s partnerima iz lokalne zajednice, još od 2016. godine organizira Mentalfest – Festival mentalnog zdravlja, koji se provodi povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) od 1992. godine, 10. listopada svake godine. Opći cilj  je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja u cijelom svijetu te mobiliziranje resursa za podršku mentalnom zdravlju.

Mentalfest se u Rijeci održava osmi put s ciljem povezivanja stručnjaka i institucija u lokalnoj zajednici, naglašavanja važnosti mentalnog zdravlja za život ljudi i društvo u cjelini, kao i borbe protiv stigme mentalnih bolesti. Ovaj dan je prilika da svi koji se bave područjem mentalnog zdravlja progovore o svojem radu, učine ga vidljivim i dostupnim onima koji imaju potrebu za nekim oblikom pomoći.

Program Mentalfesta predstavili su ravnateljica Doma za odrasle osobe Turnić Martina Baiocco, voditeljica Tematske grupe za cjelovitu skrb o mentalnom zdravlju projekta „Rijeka – Zdravi grad“ te predstavnici partnera u organizaciji: Jasna Grgurić Malović iz Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke, Ivona Mladina iz Udruge Vida i Nataša Dragaš-Zubalj u ime Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Otvaranje Mentalfesta konferencijom o zapošljavanju osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja

Ovogodišnji Mentalfest otvara se u ponedjeljak, 9. listopada konferencijom “Zapošljavanje osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja: zajednički posao na putu oporavka” u Rijeci. Konferencija se održava u okviru projekta IPSilon – primjena učinkovitog modela zapošljavanja, podržanih osoba sa psihosocijalnim poteškoćama, kojeg provodi Udruga Vida u partnerstvu s IPS Norge i u suradnji s Domom Turnić. Cilj projekta je utjecati na povećanje mogućnosti osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja u prakticiranju prava na rad i sveobuhvatni oporavak te doprinos cjelovitosti i efikasnosti sustava podržanog zapošljavanja, povećanju vidljivosti ovog problema kao i promociji dokazanih rješenja za unaprjeđenje. Konferencija okuplja glavne dionike u razmjeni najnovijih znanja i iskustva kao i raspravi kako bi doprinijeli unapređenju zdravstvenog, društvenog i ekonomskog statusa ove skupine sugrađana, a na konferenciji osim stručnjaka, predstavnika akademske zajednice i donositelja odluka, sudjeluju i sami korisnici, koji će govoriti o svojim iskustvima.

U sklopu Mentalfesta održat će se još jedna konferencija. Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a u ponedjeljak i utorak, 9. i 10. listopada organizira dvodnevnu međunarodnu konferenciju „Kriza mentalnog zdravlja –  Djeca i mladi 2030.?“ Dvodnevna konferencija okupit će više od 500 stručnjaka i donositelja odluka iz područja obrazovanja, predškolskog odgoja, zdravstva i dr., s ciljem utvrđivanja trenutne situacije mentalnog stanja djece i mladih, utvrđivanja uzroka ovakvom stanju, iznalaženju novih rješenja i politika te utvrđivanju postojećeg stanja kadrovskih kapaciteta potrebnih za rješavanje ovog gorućeg javnozdravstvenog izazova. Tema prvog dana konferencije je mentalno zdravlje, a drugi dan tematski je orijentiran na problem nasilja među djecom i mladima.

Rijeka domaćin Domosonga, glazbenog natjecanja domova za odrasle iz cijele Hrvatske

U ime Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke Grad Rijeka podupire ovaj program od samog početka, 2016. godine, kako financijski tako i programski, kao što nastoji podržati i druge programe i projekte koji se tiču očuvanja i poboljšanja mentalnog zdravlja građana svih generacija. Upravo je cjelovita skrb o mentalnom zdravlju jedan od prioriteta Plana za zdravlje Grada Rijeke 2019. – 2024. godine.

U sklopu Mentalfesta i projekta „Rijeka zdravi grad“ u petak, 13. listopada od 9 do 10 sati u Gradskoj vijećnici održat će se tribina „Starenje i mentalno zdravlje“, na kojoj će se imati prilike čuti o specifičnostima mentalnog zdravlja u starijoj životnoj dobi, kao i dobiti praktične savjete kako očuvati i poboljšati vlastito mentalno zdravlje.

Dom Turnić organizira iskustvenu radnicu „Art of voices – Umjetnost glasova“, namijenjenu profesionalcima koji rade s ljudima metalnih poteškoćama, studentima i svim ostalim zainteresiranima. Učesnici mogu dobiti iskustvo i alate kako u svom radu koristiti elemente umjetnosti (umjetnička improvizacija, likovna umjetnost, scenska umjetnost i književnost) u procesu oporavka osoba koje čuju glasove i imaju teškoće mentalnog zdravlja.

Ove je godine Dom Turnić domaćin Domosonga, glazbeno natjecanje korisnika Domova za odrasle osobe diljem Hrvatske, koji će u Češkom domu okupiti 20 domova te dvjestotinjak sudionika. Na Radio Rijeci vrtjet će se radijska emisija „Tko je ovdje lud“, a u Book caffeu Dnevni boravak održat će se tradicionalna Živa knjižnica, gdje će svi zainteresirani posjetitelji imati priliku sjesti za stol s korisnicima Doma za odrasle osobe Turnić i poslušati njihove životne priče. U Parku Pomerio Tea Teodorović predstavit će svoj mozaik „I am: Ready“.

Cjelokupni program Festivala mentalnog zdravlja – Mentalfesta 2023 može se pogledati na Facebook stranicama Doma za odrasle osobe Turnić.

Komentari