Najavljen Dan mimoza – nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

84
dan mimoza

Povodom obilježavanja Dana mimoza – nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice i Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice diljem Primorsko-goranske županije provest će se javnozdravstvene aktivnosti, kojima se želi podići svijest građana o važnosti prevencije.

O važnosti podizanja svijesti o ovoj bolesti, na konferenciji za novinare govorile su pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ Vesna Čavar, predsjednica Lige protiv raka PGŽ Ira Pavlović-Ružić, ravnateljica Doma zdravlja PGŽ Emina Grgurević Dujmić te dopredsjednica Lige protiv raka PGŽ Iva Sorta-Bilajac Turina.

“Cilj je senzibilizirati javnost o pojavnosti takvih bolesti te ukazati kako se one mogu spriječiti i potpuno izliječiti ukoliko se otkriju na vrijeme. Posebno želimo upozoriti mlade djevojke i mlađe žene da brinu o svom zdravlju i ne samo da se odazivaju liječničkim pregledima nego da i same odlaze kod svojih izabranih ginekologa. Obilježavanje ovih dana karakterizira cvijet mimoze čija je poveznica sa ženskim zdravljem i očuvanjem tog zdravlja veoma simbolična. Primorsko-goranska županija je uvijek pokrovitelj kada se radi o kvalitetnim programima, posebno preventivnim kojima se potencira očuvanje zdravlja stanovništva pa tako i kada se radi o zdravlju žena. Ove smo godine predvidjeli 73,6 tisuća eura za programe edukacije, prevencije i promicanja zdravlja koje provode naše ustanove. Mnogi preventivni programi koji se provode na razini države, iznjedreni su na našem području od strane naših ustanova te su kao takvi prepoznati i vrednovani na nacionalnoj razini“, rekla je pročelnica Čavar koja je posebno istaknula ulogu i značaj medija u prenošenju informacija koje daju stručnjaci o zdravlju žena, prevenciji i brizi o zdravlju.

Predsjednica Lige protiv raka PGŽ, Ira Pavlović-Ružić istaknula je da je ovo jedna od najdugovječnijih i najvažnijih akcija koje Liga provodi s ciljem osvještavanja i educiranja o mogućnostima prevencije redovitim ginekološkim pregledima te načinima liječenja. “Liga protiv raka je temeljem svog dugogodišnjeg iskustva odlučila, na Dan mimoza, koji se obilježava treću subotu u siječnju, otvoriti svoja vrata građanima tijekom jutra, od 10 do 13 sati na adresi Grivica 4 gdje će ih čekati naši stručnjaci volonteri. U utorak, 23. siječnja u 15.00 sati u Akvariju na Kampusu održat ćemo, u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, tribinu o reproduktivnom i spolnom zdravlju mladih, namijenjenu studentima, na kojoj će se govoriti o načinima prevencije HPV-a, važnosti odlazaka na redovite ginekološke preglede i statističkim pokazateljima u Hrvatskoj i svijetu”, rekla je Pavlović-Ružić i istaknula da će u petak, 26. siječnja 2024. na riječkom Korzu građani imati priliku dobiti savjete stručnjaka iz prve ruke te se upoznati s načinima prevencije i očuvanja zdravlja.

Ujedno će biti organizirano i podjela mimoza uz sakupljanje donacija za daljnji rad Lige na promicanju znanja o raku te podrške pacijentima. U subotu, 27. siječnja 2024. održat će se prigodni programi na gradskim tržnicama u Opatiji, Crikvenici, Omišlju, Njivicama, Delnicama, Malom Lošinju te Rabu.

“U današnje vrijeme niti jedna žena ne bi trebala umrijeti od raka vrata maternice i to je doista tako. Dolazim iz najveće županijske javno zdravstvene ustanove, Doma zdravlja PGŽ, gdje se provodi djelatnost ginekologije na primarnoj razini te ću biti jako sretna kad moji ginekolozi i oni na primarnoj razini koji su u koncesiji, budu sudionici preventivnog programa za koji doista jedva čekam da krene jer iz iskustva znam da su doista baza za pružanje zdravstvene zaštite. Dom zdravlja PGŽ, zajedno s djelatnicima i specijalistima ginekologije, spreman je za provođenje preventivnih programa”, naglasila je Grgurević-Dujmić te nastavila da se nada da će za nekoliko godina smrtnost od raka vrata maternice drastično pasti.

Iva Sorta Bilajac-Turina iz Odjela školske medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Županije istaknula je kako je prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak RH u 2020. godini dijagnosticirano 276 slučajeva raka vrata maternice te kako se sama pojavnost raka spušta u sve niže dobne skupine.

Komentari