Najavljen bogat program obilježavanja Dana svetog Vida

99
dani sv vida

Proslava Dana svetog Vida, zaštitnika grada Rijeke ove će se godine održati od 11. do 15. lipnja. Program obilježavanja organiziraju Grad Rijeka i Riječka nadbiskupija u suradnji s brojnim partnerima.

Raznovrsni svjetovni i liturgijski program najavili su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, Gradskog vijeća i mjesnu samoupravu Grada Rijeke Doris Šajn te rektor Katedrale sv. Vida i generalni vikar Mario Tomljanović.

Veliko mi je zadovoljstvo najaviti bogati program obilježavanja Dana grada Rijeke i blagdana sv. Vida. I ove godine, ustanove Grada Rijeke i brojne udruge, klubovi, sportska i druga društva iskazali su želju svojim aktivnostima doprinijeti proslavi Dana grada, na čemu im se posebno zahvaljujem.  Jedna od ovogodišnjih zanimljivosti jest da se regata Fiumanka preklapa s Danima sv. Vida pa očekujemo da će Rijeka 15. lipnja vrvjeti ljudima i raznovrsnim programima. Fiumanka ove godine puni svoj jubilarni, 25. rođendan na čemu joj iskreno čestitam! No, kada kažem da će Rijeka 15. lipnja vrvjeti ljudima, šušuru će svakako doprinijeti i činjenica da toga dana u riječku luku uplovljava i veliki kruzer Norwegian Pearl, koji u Rijeku dolazi prvi put“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Organizatori Dana sv. Vida su Grad Rijeka i Riječka nadbiskupija, stoga je gradonačelnik iskoristio priliku i zahvalio riječkom nadbiskupu Mati Uziniću i rektoru Tomljanoviću na odličnoj suradnji i uistinu bogatom liturgijskom i duhovnom programu kojega su pripremili.

Na svečanoj sjednici podjela javnih priznanja zaslužnim Riječanima

Što se tiče svjetovnoga dijela programa, Grad Rijeka priprema tradicionalne manifestacije koje su već godinama prepoznatljiv, zaštitni znak Dana sv. Vida. Središnje događanje je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke koja će se održati 13. lipnja, a na kojoj će ovogodišnjim laureatima, građanima i udrugama koje su doprinijeli razvoju našega grada, biti dodijeljena javna priznanja.

„Vjerujem da će Gradsko vijeće podržati prijedloge Odbora za izbor i imenovanja Gradskog vijeća i dodijeliti nagradu za životno djelo, godišnje nagrade te Zlatne plakete ‘Grb Grada Rijeke, kako je predloženo’“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Gradonačelnik je kazao kako se posebno veseli prijemu za djecu koja nose ime zaštitnika Rijeke na koji je pozvano oko 110 djece, među kojima i najmlađi sugrađani koji su rođeni u razdoblju od 15. svibnja 2023. do 15. svibnja 2024. godine, a koji su u trenutku rođenja imali prebivalište na području grada Rijeke. Grad Rijeka već tradicionalno organizira Gastrofeštu s podjelom besplatnih 2000 porcija rižota od lignji sugrađanima, kao i nastupe Gradske glazbe Trsat i Prvih riječkih mažoretkinja, uz zakletvu mažoretkinja.

Bogati program uključuje i otvorenje izložbe crno-bijelih fotografija s motivima Rijeke poznatog riječkog fotografa Deana Miculinića, kao i prezentaciju knjige o bivšoj riječkoj gradonačelnici Nedi Andrić, koja je dala veliki doprinos razvoju Rijeke 60-ih i 70-ih godina proteklog stoljeća.

„Naravno, pripremili smo i bogat kulturno-zabavni program namijenjen svim dobnim skupinama i interesima, te pozivam sve Riječanke i Riječane te naše drage goste da nam se pridruže u proslavi te da zajednički obilježimo ovaj poseban dan za naš grad“, poručio je gradonačelnik Filipović.

Bogati kulturno zabavni program: Od stand up-a do vođenih tura gradom

Kulturno-zabavni program predstavila je pomoćnica pročelnice Šajn, izdvojivši stand up dobro znanog komičara Ivana Šarića pod nazivom „Ivan Šarić/Best of 1984-2023″, koji će se održati 13. lipnja na Trgu Riječke rezolucije. Ulaznice po simboličnih 4,90 EUR krenut će u prodaju od ponoći 5. lipnja putem portala mojekarte.hr.

Rotary klub Rijeka i Grad Rijeka priređuju za Dane grada dobrotvorni koncert grupe Jonathan i prijatelja koji će se održati 14. lipnja na Trgu Riječke rezolucije, a u slučaju kiše u Exportu. Sredstva prikupljena organizacijom humanitarnog koncerta namijenjena su stipendiranju darovitih učenika i studenata iz Primorsko-goranske županije.

Klapa Nevera i ove će nastupiti, i to 14. lipnja ispod balkona Radija Rijeke, a naši najmlađu sugrađani moći će uživati u predstavi za djecu Gradskog kazališta lutaka Tončić Petešić ispred dječje kuće 12. lipnja. Festival Canzonette Fiumane, koje u povodu Dana sv. Vida organizira Zajednica Talijana, održat će se 12. lipnja. Svi će se ovi programi, u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, održati u prostoru Exporta.

Kada govorimo o izložbama nikako ne smijemo izostaviti izložbu „Drugost“ koju je ugostila naša galerija Kortil, a riječ je o uljima na platnu domaćih „velikih majstora“ 20. stoljeća kao što su Miroslav Kraljević, Vlaho Bukovac, Bela Čikoš-Sesija, Milivoj Uzelac, Josip Račić i ostali, pa do naših eminentnih suvremenih autora, kao što su Milena Lah, Vlasta Delimar, Željko Badurina, Ana Opalić i ostali. U pitanju je izložba od 35 radova iz zbirke Nacionalnog Muzeja Moderne Umjetnosti iz Zagreba, a neka od njih kao što je „Crnkinja s leptirima“ Milivoja Uzelca biti će po prvi put izložena javnosti.

„Ove godine pripremili smo i nekoliko tura razgledavanja grada uz stručna interpretacijska vođenja kroz grad i katedralu. Upravo smo ovom dijelu programa upoznavanja našeg grada posvetili posebnu pozornost, budući da smo proteklih godina uočili veliki interes Riječana da kroz vođene ture upoznaju svoj grad i njegove specifičnosti i znamenitosti ili da ga predstave najmlađima. Stoga smo od 11. lipnja do 15. lipnja organizirali šest različitih vođenih tura, namijenjenih svim generacijama“, kazala je pomoćnica pročelnice Šajn. Prijaviti se može do popunjenja mjesta, a o načinu prijave za svaku pojedinu turu više na Facebook profilu Grada Rijeke.

Tako će se 11. lipnja u Kockici održati Likovno-kreativna radionica za djecu „Ja kustos“ koju vodi muzejska pedagoginja Josipa Verbanac, 12. lipnja u Palači Šećerane predavanje muzejske kustosice dokumentaristice Marije Dušević Lazanje „Obnova Palače šećera od temelja do krova“, a 13. lipnja edukativna šetnja „Đir po gradu – upoznajmo svoj grad“ uz stručno vođenje Theodora de Canzianija u organizaciji Vijeća Mjesnog odbora Podmurvice. U petak i subotu, 14. i 15. lipnja na rasporedu su vođeni obilasci centrom grada uz pratnju turističkog vodiča „Rijeka Sv.Vida, nekada i sada“. Program Dana sv. Vida i ove godine uključuje dvije Zavičajno-turističke ture “Đir s Orehovićem”, jednu 12. lipnja namijenjenu nonićima i unucima, a drugu – koja kreće 13. lipnja – odraslima.

Program uključuje i zajedničko praćenje utakmice Hrvatska – Španjolska 15. lipnja na Gatu Karoline Riječke, što će dodatno pridonijeti vrevi u centru Grada na sam Dan grada Rijeke.

Bogat liturgijski i duhovni program

Neizostavan dio proslave dana zaštitnika Rijeke je bogat liturgijski i duhovni program za koji se brine Riječka nadbiskupija, a koji je prezentirao rektor Katedrale sv. Vida Mario Tomljanović.

Rektor Tomljanović posebno je istaknuo humanitarni projekt „S Vidom se lako, posložiti može svatko!“. Projekt ima društveno-humanističku, ekumensku i međureligijsku dimenziju, a svrha projekta je prikupljanje financijskih sredstava za kupnju rehabilitacijsko-didaktičke opreme za Kliniku za dječju kirurgiju KBC Rijeka, s ciljem unaprjeđenja i poboljšanja uvjeta boravka djece u Klinici. U sklopu projekta, od 12. do 14. lipnja na riječkom Korzu biti organizirana prodaja radova koje su izradili učenici osnovnih i srednjih škola koji pohađaju Katolički vjeronauk i etiku, pod mentorstvom učitelja i vjeroučitelja, učenici pohađatelji Islamskog konfesionalnog vjeronauka te djeca i mladi Baptističke zajednice u Rijeci, u suradnji sa svojim animatorima.

Trodnevnica, duhovna priprava za blagdan sv. Vida, započinje 11. lipnja. Sva tri dana duhovnu pripravu s početkom u 18 sati predvodi o. Stanko Perica, a tijekom tri dana misu će animirati Katolička osnovna škola, Ured za obitelj te zajednica Omnia Deo. Uoči blagdana sv. Vida, 14. lipnja u 18 sati u Katedrali će svečanu večernju molitvu predvoditi riječki nadbiskup Uzinić, a tom prilikom će se zaslužnim župljanima podijeliti medalje sv. Vida, dok će Katolički skauti Riječke nadbiskupije položiti prisegu i obećanje.

Prva dva dana duhovne priprave, nakon mise u Katedrali sv. Vida organizirani su zanimljivi događaji namijenjeni svim zainteresiranim građanima. Tako će u utorak, 11. lipnja u 19 sati biti održan obilazak katedrale sv. Vida za građanstvo uz stručno vođenje Damira Tulića i Marija Pintarića, dok je u srijedu, 12. lipnja u 19 sati na rasporedu je predstavljanje zvučne knjige prof. Tanje Šupe „Vjetar iz udaljenih krajeva“, koja predstavlja terapeutske priče za djecu s oštećenim vidom. U četvrtak, 13. lipnja u Nadbiskupskom ordinarijatu, Ulica Ivana Pavla II. 1 Damir Tulić će održati predavanje „Umjetnička baština sv. Vida od isusovačke crkve do riječke katedrale“ ususret 100. godišnjici Riječke nadbiskupije.

Na sam blagdan sv. Vida, 15. lipnja u 8,30 sati održat će se misa na talijanskom jeziku, a procesiju i središnje misno slavlje koje će započeti u 10 sati ove će godine predvoditi zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić. Liturgijsko slavlje će se održati u Katedrali sv. Vida, a vjernici će misu moći pratiti i na Trgu Grivica putem video zida i ozvučenja.

Komentari