Najava održavanja panela Antirodni pokreti: istraživanja i otpor

69
Antirodni pokreti: istraživanja i otpor

Inicijativa Kino Katarina organizira panel naziva Antirodni pokreti: istraživanja i otpor s ciljem poticanja informirane javne rasprave o antirodnim mobilizacijama te predstavljanja recentnih istraživanja antirodnih pokreta i otpora takvim trendovima.

Cilj panela je upoznati sudionike.ce s osnovnim konceptima, poviješću i repertoarima antirodne mobilizacije te aktualnim opozicijskim borbama i inicijativama. Također, cilj je povezivanje srodnih inicijativa i akterica u zajedničkoj borbi za prava LGBTQIA+ osoba i reproduktivna prava.

Proteklih godina u nizu gradova u Hrvatskoj upravo u ovo doba godine organizira se Hod za kriminalizaciju pobačaja pod geslom Hod za život. U Rijeci, ali i ostalim gradovima u Hrvatskoj, organizira se i kontra-prosvjed Hod za slobodu. Odnedavno se u Rijeci održavaju i molitvene akcije Muževni budite.

Stoga je važno osvijestiti i raspraviti utjecaj antirodnih pokreta na društvo, prava LGBTQIA+ osoba i reproduktivna prava zbog čega će u prostoru paviljona tržnice Brajda na 1. katu u petak, 14.6.2024. s početkom u 19 sati biti održan panel naziva Antirodni pokreti: istraživanja i otpor na kojem sudjeluju: Maja Gergorić (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Tanja Vučković Juroš (Odsjek za sociologiju, FFZG), Hrvoje Šimičević (Novosti), Ana Lovreković (fAKTIV) i Ana Jurčić (Dodirni mi koljena). Panel će moderirati Marta Baradić.

Tanja Vučković Juroš sustavno istražuje međunarodni i domaći antirodni pokret, a trenutno vodi projekt koji istražuje kako obični ljudi tumače antirodne poruke. Maja Gergorić uskoro će doktorirati na temu nastanka antirodnih pokreta u postkomunisitčkoj Europi na sociologiji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te ima bogato iskustvo u istraživanju napada na reproduktivna prava, o čemu već godinama drži predavanja, vodi radionice, provodi istraživanja i piše znanstvene članke. Hrvoje Šimičević višestruko je nagrađivan istraživački novinar tjednika Novosti, a valja naglasiti njegov doprinos raskrinkavanju pedofilije u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj te tekstove o katoličkim ekstremistima, njihovoj globalnoj umreženosti, financijerima te povezanosti s istaknutim desničarskim političarima. Ugostit ćemo i riječke i zagrebačke aktivistice – Anu Lovreković, članicu feminističkog kolektiva fAKTIV i Platforme za reproduktivnu pravdu, koja se pretežno bavi pravom na dostupan i siguran pobačaj i Anu Jurčić, dugogodišnju aktivistkinju, trenutno aktivnu i u inicijativi Dodirni mi koljena koja se iz mjeseca u mjesec u Rijeci suprotstavlja moliteljima.

Projekt podržava Zaklada SOLIDARNA kroz Fond za žene u sklopu Programa za razvoj civilnog društva. Hvala Gradu Rijeka, Rijeka Plusu i MMSU-u.

Komentari