Na „Vrisku u vrtu“ Dr. Fric predstavio svoju autobiografiju: „Kilometri su postali sve duži, a honorari sve kraći“

50
FOTO: Teklić/Ivana Brljak

Riječki sajam knjiga i festival autora pod nazivom vRIsak organizira predstavljanja brojnih autora i njihovih djela. Na ovogodišnjem novitetu Vrisku u vrtu, koji je zbog riječkog vremena premješten u Dnevni boravak, mogu se iskusiti različite aktivnosti te sudjelovati u razgovoru sa zanimljivim licima. U utorak je to bio Nenad Marijanović, poznat kao Dr. Fric, bivši član punk sastava Idijoti iz Pule. Uz njega je bio i njegov nekadašnji kolega iz benda Diego Bosusco, poznat kao Ptica.

Fric je predstavio svoju autobiografiju Život s Idi(j)otima, u kojoj opisuje život popularnog banda u  nekadašnjoj Jugoslaviji iz svoje perspektive, kao jedan od članova sastava. U dugom razgovoru na foteljama Dnevnog boravka Fric i Ptica uz modelatora Ernesta Marinkovića prenijeli su neke svoje doživljaje i sjećanja iz starih vremena, uz neprekidne šale zbog kojih je kafić bio neprestano ispunjen smijehom.

Iako je Fric doslovno prigrlio mikrofon, u njegovim pauzama kad je Ptica imao prilike uzeti riječ, naglasio je da mu je drago što je Fric napisao autobiografiju tako da se konačno može sjetiti tih dana jer je sam zaboravljiv i štošta mu je ostalo u magli.

U dugoj večeri nekadašnji Idijoti pričali su o svojim osjećajima i iskustvu na nastupima, pohvalili se da su svirali Titu te rekli da su `87. tek shvatili da su ozbiljan bend kad su pobijedili na Omladinskom festivalu u Subotici u konkurenciji s oko 300 sastava, što im je otvorilo vrata za turneje po Švicarskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Italiji. No „kilometri su postali sve duži, a honorari sve kraći“, rekao je Fric, što je bio jedan od razloga da su Ptica i on napustili band.

Autobiografija pisana je njegovim stilom, rekao je da ne zna drugačije pisati od onoga kako govori, a govor mu je, priznaje, često „obogaćen“ psovkama. Mjesto radnje veže se i uz aktualni pulski Uljanik, iz kojeg potječu Pticina sjećanja. Tako je pričao kako je došao prvi dan na posao u Uljanik, a već je pitao šefa može li otići ranije jer ima nastup. Fric je šaljivo otkrio i dvojako značenje naslova njegove knjige. U riječi Idijoti slovo j u zagradi upućuje na glazbeni sastav, a bez umetnutog j dolazimo do pozadinskog dijela banda, tj. njegovih članova.

Vrisak u vrtu nastavlja se svakim danom s glumačkim, poetskim, književnim i glazbenim sadržajima te zanimljivim razgovorima kao što je bio s tim duhovitim dvojcem.

 

 

 

Komentari