Na vRIsku kao pobjednica VBZ-ove Nagrade za najbolji roman proglašena Olja Knežević: „S 8 godina počela sam pisati roman“

192
Olja Knežević; FOTO: Teklić/Ivana Brljak

VBZ Nagrada za najbolji neobjavljeni roman dodjeljuje se od 2002. godine. Autori svoje romane šalju pod zaporkama, a pobjednik dobiva nagradu od 100 tisuća kuna. Ove je godine pristiglo 97 romana iz Hrvatske i regije, a žiri u čijem su  sastavu Zoran Ferić (predsjednik žirija), Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić odabrali su 6 finalista.

Proglašenje pobjednika, odnosno pobjednice održalo se u sklopu 12. vRIska u Guvernerovoj palači. Između njih šestero kao najbolji se istaknuo roman Olje Knežević Katarina, Velika i Mala. U središtu romana je Katarina koja doživljava različite životne kušnje na crnogorskim, beogradskim i londonskim ulicama. Katarina vodi čitatelje kroz odrastanje u suton socijalizma i uranjanja u neku novu ratnu i tranzicijsku svakodnevicu. Istovremeno krhka i jaka, posustaje i pada u najmračnije kutke društvenog podzemlja te doživljava najbolnije ljubavne i bračne katastrofe.

Osjećaj je predivan, a svakog časa postaje sve divniji. Bio je isprva „ne vjerujem“, pa sad već vjera raste… Svatko tko pošalje svoj rukopis pomalo se nada, ja mislim. Ja se nisam sasvim nadala, ali mala nada je tinjala. – prenijela nam je dobitnica svoje prve dojmove.

Roman nema autobiografske elemente, naglasila je autorica, no gradila je radnju „na svojem teritoriju“. U njeznim romanima zanimljivo je da su glavne junakinje žene, no u romanu postoje i važni muški likovi. Olja je pisala oduvijek, ali ipak je studij kreativnog pisanja u Londonu bio prekretnica nakon koje joj je pisanje „radi terapije“ preraslo u zanimanje.

Prve spise čuva iz razdoblja kad je imala 8 godina. Prvi čitatelji bili su joj roditelji, no tajni čitatelji za koje Olja nije znala pa se dogodila duhovita zgoda, prepričala je autorica: S 8 godina počela sam pisati roman o tetki robovlasnika koja se zaljubljuje u jednog od robova. Onda su mama i tata našli te moje rukopise i rekli: „Ova mala je jako talentovana, pratit ćemo mi to.“ Međutim ja sam našla knjigu koja se u biblioteci nalazila „ispod police“ i svoj sam roman nastavila u tom stilu. – uz smijeh se prisjetila autorica i nastavila pričati da joj roditelji usprkos tome nisu zabranili pisanje.

Možda je upravo zbog podrške roditelja Olja Knežević ustrajala do kraja i tako dobila i VBZ-ovu nagradu za najbolji roman. Olja Raičević Knežević rođena je u Podgorici, srednju školu završila u Kaliforniji, a studij engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U Londonu je magistrirala kreativno pisanje. Njezin je prvi roman Milena i druge društvene reforme, a kasnije su joj objavljena i djela Londonske priče juga te Gospođa Black. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Komentari