Na Korzu ponovno postavljena Kožarićeva instalacija Stog sijena

18

Na riječkom Trgu 128. brigade Hrvatske vojske u četvrtak 30.siječnja ponovno je postavljena instalacija ‘Stog sijena’ Ivana Kožarića.

‘Stog sijena’ na istom mjestu već je bio postavljen 9. siječnja, ali je instalacija zapaljena 11.siječnja oko 22 sata te je usprkos brzoj intervenciji vatrogasaca nakon sat vremena gašenja izgorjela, a piroman je nakon policijske istrage priveden.

kožarić vatra

Riječ je o ‘privremenoj skulpturi’ kojom jedan od najpoznatijih hrvatskih kipara označava početak žetve kulturnih događanja u godini Europske prijestolnice kulture, ali i propituje spremnost urbane Rijeke na toleranciju prema neočekivanoj ruralnoj pojavi usred grada.

Žao mi je što je uništen Kožarićev rad. Izazivao je polemike i rasprave od trenutka postavljanja i dobro je da umjetnost izaziva pažnju i otvara diskusiju. Ali nije dobro kad se umjetničke instalacije uništavaju“, rekao je tom prilikom ravnatelj riječkog MMSU-a Slaven Tolj, dodajući da je taj rad, kao dio programske cjeline Doba moći, postavljen kao simbol odnosa ruralnog i urbanog, odnosno kao pitanje koliko je urbana Rijeka tolerantna prema neočekivanoj ruralnoj pojavi usred grada.

Ivan Kožarić je umjetnik koji ima 98 godina i iz poštovanja prema njegovoj umjetničkoj veličini potrudili smo se ovu instalaciju iznova postaviti“, istaknuo je Slaven Tolj.

Istalacija je postavljena u produkciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, uz potporu obitelji Kožarić i podršku gradskog Komunalnog poduzeća čiji su djelatnici izradili stog.

Riječ je o instalaciji koju je Ivan Kožarić premijerno izveo još 1996. ispred Kneževa dvora u Dubrovniku, u okviru izložbe ‘Otok’. U istom gradu je ponovljena 2001., a 2005. je postavljena u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

U Rijeci se predstavlja kao prva u nizu umjetničkih intervencija u javnom prostoru, u sklopu projekta ‘Izvrnuti džep’. Unutar njega umjetnici i kustosi preobražavaju i personaliziraju urbane lokalitete, integrirajući umjetnost u rutinu svakodnevice, s naglaskom na pitanjima gostoprimstva i tolerancije.

 

Komentari