Na današnji dan rođena je Ena Begović

75
"Glembajevi" /Screenshot YouTube

Velika glumica, lijepa i karizmatična Ena Begović rođena je na današnji dan, 8. srpnja 1960. u Splitu, a djetinjstvo i mladost provela u rodnome Trpnju na Pelješcu. U svom prekratkom životu ostavila je veliki trag u hrvatskom i jugoslavenskom glumištu, bila omiljena među publikom, s lakoćom je igrala filmske i kazališne uloge. Po karakteristikama ipak dramska glumica Ena je u svom matičnom zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu ostvarila niz velikih uloga. Bila je, uz Belu Krležu, jedina glumica koja je tri večeri zaredom na daskama koje život znače odigrala Krležinu trilogiju – Gospodu Glembajeve, Ledu i U Agoniji.  Iako diva u pravom smislu riječi, s ogromnim talentom i istaknutom ljepotom, Ena je bila i ostala jednostavna i draga osoba, nadasve pristupačna i uvijek spremna pomoći na profesionalnoj i osobnoj razini. Poznata je i po svom stavu da ne postoje velike i male uloge, već samo veliki i mali glumci, kao i po tome da glumac glumeći u kazalištu mora pristati na jednu dozu samozatajnosti, koja u pravilu ne prati filmski svijet. 

Ena Begović prvi je put profesionalno zaigrala u Histrionima davne 1984.godina, a u svom prekratkom životu odigrala je gotovo stotinu kazališnih i filmskih uloga te radila s najpoznatijim režiserima. Iako izvrsna u zahtjevnim, dramskim ulogama Ena Begović bila je i izvrsna komičarka, a uz profesionalnost i serioznost (ako biste joj jednom nešto rekli, mogli ste to smatrati riješenim,) vedar duh i zdrav smisao za humor unosila je svoju svakodnevicu. Na brojne pozive iz inozemstva nije reagirala, odlučila je ostati u svojoj zemlji, u svom matičnom Hrvatskom narodnom kazalištu i imala je puno planova. Jedan od najvažnijih bilo je majčinstvo, kome se neizmjerno veselila, a njena jedinica Lana danas je pametna i lijepa djevojka koja je upravo napunila devetnaest godina te u mnogočemu podsjeća na svoju predivnu mamu. 

Ena Begović ostvarila je nevjerojatna glumački opus i ostavila je neizbrisiv trag na glumačkoj sceni i u srcima svoje mnogobrojne publike, a ovih devetnaest godina bez nje ostavljaju veliku prazninu.

Komentari