Muzej odbačenih predmeta stiže u riječki Riperaj

94
muzej odbačenih predmeta

Prvi hrvatski održivi muzej, Muzej odbačenih predmeta, autorica Irene Boćkai i Ane Katulić, stiže u Rijeku.

U utorak 13. prosinca 2022. na jedan dan uselit će u prostor riječkog Riperaja na adresi Ivana Zajca 20/b.

„Donesite nam jedan predmet koji je za vas izgubio vrijednost, koji više ne koristite, ispričajte nam njegovu priču! Mi ćemo ga izložiti u sklopu izložbe odbačenih predmeta, te mu pokušati naći novu vrijednost i novi dom“, pozivaju autorice.

Riječ je o cjelodnevnom konceptu, pa će tako autorice useliti u prostor Riperaja od 10.00 do 15.00 sati kada će od zainteresiranih građana prikupljati odbačene predmete. U 18.30 sati otvorit će izložbu prikupljenih odbačenih predmeta, te u 19.00 sati održati performans i udomljavanje.

Muzej odbačenih predmeta, prvi je hrvatski održivi muzej kojim se kroz zero waste koncept i interaktivni i interdisciplinarni izložbeno-izvedbeni program povezuje kultura i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i digitalnim tehnologijama. Edukacijom o održivom razvoju koncept Muzeja potiče na ponovnu uporabu predmeta u svrhu smanjenja otpada.

„Muzej odbačenih predmeta dolazi do svoje publike, a seli se uvijek u novi grad gdje se na jedan dan otvara privremeni ured za zaprimanje odbačenih predmeta, uz prateći večernji program koji čini izložba prikupljenih predmeta, izvedbeni program te pronalazak novih vlasnika koji udomljuju odbačene stvari čime se direktno utječe na akumulaciju otpada. Cilj nam je probuditi svijest građana o tome da ‘smeće’ nije samo ono što akumuliramo u svakodnevnoj ‘proizvodnji’, poput biootpada, plastike ili stakla, već da je smeće sve ono što je za nas izgubilo vrijednost“, navode autorice.

Muzej je na svoje putovanje krenuo 2019. godine, a do sad je gostovao u Zagrebu, Velikoj Gorici, Krapini, Kninu, Ogulinu, Zlarinu, Varaždinu, Pazinu, Puli, a u siječnju stiže i u Split.

PROGRAM MUZEJA ODBAČENIH PREDMETA U RIPERAJU:

10.00-15.00 h sati PRIKUPLJANJE ODBAČENIH PREDMETA

18.30 h OTVORENJE IZLOŽBE

19.00 h UMJETNIČKI PERFORMANS I UDOMLJAVANJE

Napominjemo da jedna osoba donosi jedan predmet.

Komentari