Muzej grada Rijeke objavio je novu knjigu posvećenu riječkoj gospodarskoj povijesti: „Riječka kompanija 1750. – 1826.“

55
Riječka kompanija 1750. – 1826

Muzej grada Rijeke objavio je novu knjigu posvećenu riječkoj gospodarskoj povijesti, kojom se nadovezuje na bogat niz svojih zapaženih dosadašnjih istovrsnih izdanja. Knjiga će biti predstavljena u Palači šećera, u petak, 10. veljače, s početkom u 19 sati.     

Ovaj put je riječ o monografiji „Riječka kompanija 1750. – 1826.“, posvećenoj kompaniji koja je tijekom svoga djelovanja više puta mijenjala naziv, a najpoznatija je bila pod nazivom Trščansko-riječko povlašteno trgovačko društvo. U riječkoj povijesti ponajviše je upamćena kao osnivač riječke Rafinerije šećera. Rafinerija je za voje vrijeme golem industrijski pogon koji je stubokom promijenio lice grada. On je postao početna točka procesa industrijalizacije grada na Rječini, i to djelujući na tri gradske lokacije.

Monografija je zbornik radova priređen uredničkom rukom Ervina Dubrovića i donosi petnaestak poglavlja. Njihovi su autori domaći i strani poznavatelji kompanijske povijesti. Navodimo ih redoslijedom priloga u knjizi, to su: Ervin Dubrović, Viktor Hofmann, Helma Houtman-De Smedt, Nenad Labus, Leo Michielsen, Irvin Lukežić, Velid Đekić, Petar Puhmajer i Libuše Jirsak.

Poglavlja knjige vode nas u doba kada kreću prvi gloebalizacijski procesi u srednjoj Europi, također odnos Rijeke i trgovačkih kompanija, sve u 18. stoljeću. Oni osvjetljavaju osnivanje i početke Riječke kompanije, tko su njeni dioničari i kakvi su im vlasnički odnosi, zatim ulogu nizozemskih trgovačkih i bankarskih obitelji u Kompanijinu radu, također ulogu pojedinih direktora. Prostor u knjizi ujedno su dobile teme koje govore o Kompanijinim pogonima i zgrada u Rijeci, njezinim poslovnim povlasticama, završnim danima Riječke kompanije, te mjestu što ga je Kompanija dobila u austrijskoj historiografiji.

Monografija ima 200 stranica i bogato je ilustrirana arhivskom građom i slikovnim prilozima.

L.B.

Komentari