Muzej Apoksiomena nominiran za European Museum of the Year Award!

25

Lošinjski Muzej Apoksimena jedini je projekt iz Hrvatske koji je nominiran za ovogodišnje izdanje nagrade European Museum of the Year Award 2019, prestižno godišnje priznanje koje se dodjeljuje od 1977. godine  onima koji doprinose unaprijeđenju muzejske djelatnosti.

https://europeanforum.museum/annual-conference/nominations-2019/?fbclid=IwAR1RNZdJ731Lp9aqxBEUBc3zzSK28dL6NzqW06eCRW9dyeTV49sVsWWx034

Lošinjski  muzej u konkurenciji je s još 39 muzeja iz 17 europskih zemalja. Nagradu dodjeljuje Europski muzejski forum pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, a dodjela će se održati u Sarajevu od 22. do 25. svibnja.

Muzej Apoksimena nalazi se u palači Kvarner na rivi u Malom Lošinju. Impozantna brončana skulptura Apoksiomena  otkrivena je 1996. godine u podmorju pored otočića Vele Orjule. Pretpostavlja se da datira iz 1. ili 2. stoljeća prije Krista.

Muzej u kojem dominira Apoksiomen ima nekoliko različito dizajniranih prostorija. Vizualni identitet Muzeja dizajnirao je Luka Predragović, a iza čitavog projekta stoje arhitekti Idis Turato i Saša Randić.

Komentari