Muška klapa Kastav pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, sudjelovat će od 28. rujna do 01. listopada ove godine na 8. Međunarodnom zborskom festivalu i natjecanju ISOLA DEL SOLE 2016. Na spomenuti Festival i Natjecanje, koje će se održati u talijanskom gradu Grado, Klapa odlazi na poziv Güntera Titscha, direktora ugledne međunarodne fondacije za zborsku glazbu INTERKULUTR Vörderverein e.V., do kojeg je došlo zahvaljujući čitavom nizu nagrada i uspjeha ostvarenih u zemlji, ali i na brojnim inozemnim gostovanjima tijekom njenog dugogodišnjeg djelovanja. Na spomenutoj, uglednoj međunarodnoj zborskoj manifestaciji će u 11 različitih natjecateljskih kategorija, nastupiti 29 zborova iz 15 zemalja svijeta: Austrija, Češka, Danska, Estonija, Hrvatska, Indonezija, Italija, Kina, Norveška, Njemačka, Rumunjska, Slovenija, Srbija, Švedska i Velika Britanija. Pri tome će našu zemlju predstavljati muška klapa Kastav i vokalno–instrumentalni sastav Jane iz Velike Gorice.

U natjecateljskom dijelu programa muška klapa Kastav će nastupiti u dvije kategorije i to u kategoriji A2 – Muški komorni zborovi a cappella i u kategoriji F – Folklor. Prvi natjecateljski nastup je u kategoriji A2 – Muški komorni zborovi a cappella i to u četvrtak, 29. rujna u bazilici sv. Eufemije u Gradu. Na njemu će biti izvedene sljedeće četiri skladbe: Signore delle cime (Giuseppe De Marzi), Oče naš (Ljubo Stipišić Delmata), Sedem si rož porezala mi (Zorko Prelovec) i Dalmatinski šajkaš (Armin Šrabec). Drugi natjecateljski nastup u kategoriji F – Folklor na rasporedu je u subotu, 01. listopada u Palazzo dei Congressi, a na njemu će Klapa izvesti repertoar usmjeren ka predstavljanju glazbene baštine Istre i Hrvatskog primorja te klasičnog klapskog repertoara: Vozila se po moru galija (dalmatinska narodna u obradi Rajimira Kraljevića), Loza u škripu (Rajimir Kraljević), Oj, Ivane, rode moj (dalmatinska narodna u obradi Silvije Bombardellija), Lipo ime (Mojimir Ćaćija), Linđo (Vladimir Berdović) i Bilo vavek veselo (Ivan Matetić–Ronjgov prema istarskoj narodnoj iz Šumbera).

Pored nastupa u natjecateljskoj konkurenciji, muška klapa Kastav će održati i cjelovečernji koncert u Palazzo dei Congressi u petak, 30. rujna te nastup na ceremoniji otvaranja Festivala u srijedu, 28. rujna.

Ovo vrlo značajno gostovanje muške klape Kastav, bit će realizirano uz veliku financijsku potporu Grada Kastva, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Primorsko–goranske županije