Moć sudbine

183

Prva ovosezonska produkcija Opere HNK Ivana pl. Zajca, pod pokroviteljstvom INE, Industrije nafte d.d., rezervirana je za jedno od najzahtjevnijih opernih djela, Verdijevu operu “La forza del destino”/”Moć sudbine”. Središnja operna premijera sezone 2010./2011. koja je u znaku obilježavanja 125 godina otvorenja zgrade riječkog Kazališta, pod ravnanjem Nade Matošević i u režiji Ozrena Prohića na programu je u subotu, 12. veljače 2011. u 19,30 sati.

“La forza del destino” opera neprolazne popularnosti prepuna lijepe glazbe, bogata sjajnim solističkim ulogama kao i velikim ansamblima upravo se zbog svoje zahtjevnosti iznimno rijetko izvodi na hrvatskim pozornicama. Posljednji put na riječkim kazališnim daskama postavljena je prije 29 godina, u zagrebačkom HNK zadnja premijerna izvedba bilježi se prije 15 godina, u splitskom prije 44 godine, a u osječkom prije čak 55 godina.
Mračna avanturistička priča o strastima ljubavi, mržnje i osvete, o nemilosrdnom progonu, samoodricanju i na kraju o smrti i oprostu djeluje poput akcijskog ili avanturističkog filma s okusom egzistencije u kojemu glavni protagonisti na svojemu putu susreću čitav niz raznorodnih likova prolazeći kroz rat, siromaštvo i samostane ostajući na kraju sami, pometeni neizbježnom moći sudbine. Zbog svoje kompleksnosti, glazbene i scenske, Verdijeva “Forza” traži maksimalnu posvećenost svih sudionika, od dirigenta preko redatelja do opernih pjevača te zbora i orkestra. A u riječkoj opernoj produkciji, uz već spomenutu dirigenticu Nadu Matošević i redatelja Ozrena Prohića, autorsku ekipu čine scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Irena Šušac, koreografkinja Maja Marjančić i oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović.

“Velika je to Verdijeva opera koja ne samo da iziskuje zrele i snažne glasove nego i interprete. Uz to, plijeni svojom ljepotom te intrigira isprepletenošću glazbe i drame,” kaže maestra Nada Matošević.

Stoga ne čudi da su uloge podijeljene izvrsnim hrvatskim pjevačima i inozemnim gostima koji su se već dokazali na opernim pozornicama ne samo pjevačkim već i glumačkim sposobnostima. Tako ćemo u ulogama ljubavničkog para Leonore i Alvara gledati mladu sopranističku zvijezdu Vedranu Šimić i riječku primadonu Olgu Kaminsku te redom izvrsne tenore, domaćeg Davora Lešića, riječkoj publici već poznatog meksičkog tenora Luisa Chapu i prvi put argentinskog tenora Raula Gabriela Iriartea. Zanimljiva je je i baritonsko- basovska podjela. Naime, u nekoliko uloga gledat ćemo najperspektivnijeg mladog hrvatskog pjevača Marka Mimicu (Il Marchese di Calatrava, Padre Guardiano i Un Alcade). Najbolji će hrvatski bas Ivica Čikeš biti fratar Padre Guardiano. Izvrsni Siniša Štork pjevati će ulogu Marchesa di Calatravea i Padrea Guardiana . Leonorinog osvetoljubivog brata Don Carla di Vargasa interpretirat će prvak zagrebačke Opere Siniša Hapač.
“Puno se radi na odnosima među protagonistima. No to nije kao u verizmu. Odnosi nastaju iz unutarnjeg stanja likova te se inzistira na glazbenoj ekspresiji kao i na jednostavnosti te na snazi scenskog izraza”, ističe redatelj Ozren Prohić te dodaje kako će scenografija Dalibora Laginje biti snažna. “Dramaturški polazi iz minimalnih sredstava a rezultira bogatstvom, različitošću i na kraju monumentalnošću”, kaže Prohić.
Giuseppe Verdi svoju je dvadesetdrugu operu skladao po narudžbi za Marijinski teatar u Sankt Peterburgu. Libreto je napisao Francesco Maria Piave prema drami “Don Alvaro” A. de Saavedrea. Praizvedba je bila u Rusiji 10. studenog 1862. godine i nije dočekana s oduševljenjem publike a niti kritike. Uvaživši kritike i činjenicu da ni sam nije bio posve zadovoljan, Verdi je u suradnji s libretistom Antoniom Ghislanzonijem preradio operu. Druga verzija “Moći sudbine” premijerno je izvedena u Milanu 27. veljače 1867., i u tom se obliku održala na opernim pozornicama do današnjih dana. Milanska verzija u nekoliko se ključnih dijelova razlikuje od sanktpeterburške: ima proširenu i prerađenu uvertiru, često samostalno izvođenu na koncertnim podijima, prilično izmijenjen treći čin i djelomično drukčiji završetak.

Sudjeluju: Luis Chapa, Raul Gabriel Iriarte, Davor Lešić (Don Alvaro); Siniša Hapač (Don Carlo di Vargas); Vedrana Šimić, Olga Kaminska (Donna Leonora); Ivica Čikeš, Siniša Štork, Marko Mimica (Padre Guardiano); Kristina Kolar (Preziosilla); Ozren Bilušić (Fra Melitone); Siniša Štork, Marko Mimica (Il Marchese di Calatrava); Sergej Kiselev (Mastro Trabuco); Marko Mimica, Mirko Čagljević, Marijan Padavić (Un Alcade); Anamarija Knego, Milica Marelja, Ivanica Vunić (Curra, Leonorina sobarica); Dario Bercich, Marijan Padavić (Vojni kirurg)

U predstavi sudjeluje uz zbor i orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca i zbor “Jeka Primorja”. Zborovođa je Igor Vlajnić a koncertni majstor Romeo Drucker.

Reprizne izvedbe Verdijeve opere “La forza del destino”/”Moć sudbine” na programu su riječkog HNK Ivana pl. Zajca 14.,19.,25., 26. i 28. veljače i 1. ožujka 2011. godine s početkom u 19,30 sati.

Komentari